ФОРУМ За нас Реклама Профил
Навигация
Съвети

Търсене в новини и съвети
РЕКЛАМА

Какво да правим със закупените дялове от масовата приватизация

Оценете: Гласували: 84 Прочитания: 66550
п. на 22.1.2008 г.

Немалка част от българското население помни първата и втората вълна на т.нар. масова приватизация. Някои участваха, други не. Продължава да стои въпросът какво да правим със закупените дялове от фондове и предприятия.

Какво се случи с приватизационните фондове и приватизираните предприятия?

След приключването на приватизацията, приватизационните фондове, които успяха да оцелеят, продължиха съществуването си. Те обаче не са с познатите от времето на приватизацията имена. Всички приватизационни фондове понастоящем са преименувани и преобразувани в холдинги. Това е най-важното, което трябва да знае всеки участник в приватизацията. Когато търси своя фонд,  той трябва да се поинтересува как се е преобразувал той. Нерядко това е трудно, защото не са много местата, предоставящи подобна информация. Списък на приватизационните фондове, как са преименувани и  контакти могат да бъдат открити на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН).  Сайтът съдържа и информация и за приватизираните предприятия.

Какво се случи с боновите книжки?

Те все още удостоверяват, че дадено лице е участвало в масовата приватизация. В тях е описано в кои фондове или предприятия то е инвестирало и по колко книжа са закупени. Самото удостоверяване, че притежавате такива книжа се извършва чрез т.нар. депозитарна разписка. Важно уточнение е, че такава може да е била издадена, но може и да не е. Неиздаването на депозитарна разписка не означава, че инвеститорът не притежава книжата. При необходимост или по желание всеки може да се обърне към инвестиционнен посредник и да поиска такава разписка. Депозитарните разписки се издават от Централен депозитар.

Какво можем да направим със закупените дялове?

Единият вариант е инвеститорът да ги задържи. Другата възможност е тяхната продажба. Легитимна  продажба на книжа от приватизационни фондове и предприятия се извършва на фондовата борса. Така инвеститорът получава реалната пазарна цена на своите книжа.

Самият механизъм на продажба на част или на всички дялове от боновата книжка накратко е следния:

Продажба на всички или част от дяловете

·       Осведомете се какво е състоянието на Вашият приватизационен фонд или предприятие. По всяка вероятност те са преименувани, ако съществуват. Възможно е и вече да не съществуват. Информация за това можете да получите от КФН и инвестиционните посредници.

·       Обърнете се към Вашия фонд (холдинг), съответно предприятието или инвестиционен посредник и разберете дали е имало увеличаване на капитала. Може да се окаже, че е имало увеличение на капитала и на практика да сте собственик на повече от записаните в боновата книжка дялове.

·       Обърнете се към фонда (холдинга), респ. предприятието или инвестиционен посредник, за да се осведомите дали, кога и какъв дивидент е разпределян. Запомнете, че търсенето на дивидент има давностен срок и ако не потърсите дивидентите си навреме, ги губите.

·      Информирайте се за актуалната цена на книжата Ви в момента и дали фондът (холдингът), съответно предприятието се търгува на фондовата борса. Информация за цените на акциите можете да получите от сайта на Българска фондова борса (www.bse-sofia.bg) или от инвестиционните посредници.

·       Подайте поръчка за продажба на всички или на част от книжата според Вашето желание. Подобна поръчка се подава в офисите на инвестиционните посредници (няма значение към кой от всички ще се обърнете). Необходимите документи са лична карта и депозитарна разписка за съответните книжа. Ако не разполагате с такава разписка, инвестиционният посредник ще Ви я осигури. Поръчката за продажба ще бъде изпълнена на следващия ден по цена определена към края на работния ден, в който е подадена (т.е. при подаване на поръчката не е известно по каква цена ще бъдат продадени дяловете).

·       Последната стъпка е да получите парите от продажбата. Има различни практики за това до колко дни можете да получите тази сума.

Продавайки своите дяловете от фондове или предприятия, в които е инвестирал, всеки ще си отговори на въпроса дали и доколко това вложение е имало смисъл. Ако продължите да бъдете инвеститор в тези компании, винаги можете да следите каква е стойността на инвестицията Ви и да изчакате подходящ момент, за да продадете дяловете си с по-добра печалба. Допълнителен доход от инвестицията  (ако решите да я задържите) е дивидентът.


Коментари и Отговори Начало ^
публикувано от   dora
Оценете: Гласували: 43
публикувано на   24.1.2008 г.
kade v burgas moga dapolucha informaciq za zlaten lev blagodarq
публикувано от   МОИТЕ ПАРИ
Оценете: Гласували: 41
публикувано на   24.1.2008 г.

Това, с което можем да Ви ориентираме, за съжаление са само контакти в гр. София. На сайта на холдинга (http://www..zlatenlev.com/index.php?pid=6&ln=2) е поместена информация само за координатите им в столицата.

Опитайте да се свържете със "Златен лев холдинг" АД и от там да получите насоки:

адрес: 1111 София,
ул. Постоянство 67Б
телефон: (359 2) 965 45 21
факс: (359 2) 965 45 22
ел.поща: holding@zlatenlev.com

По всяка вероятност това е бившият приватизационен фонд. При преобразуването на приватизационните фондове Обединен национален ПФ "Златен лев" АД се преобразува в следните компании: Инвестиционно дружество (ИД) от затворен тип "Златен лев"; ИД от отворен тип "Златен лев" и "Златен лев холдинг".
Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

публикувано от   Todor Todorov
Оценете: Гласували: 40
публикувано на   26.1.2008 г.

Po vreme na parvata valna na masovata privatizacia imam zakupeni akcii ot ,,Varnenska Korabostroitelnica" EAD.Chrez Bench Mark proverih dali ima na moe ime depozitarna razpiska v Centralnia depozator,no mi kazaha che niama takava.Shte sam Vi mnogo blagodaren ako mi dadete savet kakvo moga da napravia. Pozdravi. Todorov

публикувано от   МОИТЕ ПАРИ
Оценете: Гласували: 40
публикувано на   28.1.2008 г.

Щом така Ви е било обяснено, ние не бихме могли да направим нищо повече. Ако закупените акции са били вписани в боновата Ви книжка, бихте могъл с нея да се отнесете до Централен депозитар. Възможно е да е била допусната грешка. Друг вариант е да се отнесете към Агенцията по приватизация. Ако в Централен депозитар потвърдят, че не са Ви вписани акциите, попитайте в Агенцията какво би могло да се направи по въпроса.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ

публикувано от   Пенчо Пенчев
Оценете: Гласували: 39
публикувано на   01.2.2008 г.

Моята майка преди смъртта си притежаваше бонова книжка,респективно определен брой акции в Холдинг Албена Инвест. Моето питане е - дали аз,като единствен нейн наследник бих могъл да имам някакви права и претенции. Предварително Ви благодаря, ако можете да ме посъветвате по този казус.

публикувано от   МОИТЕ ПАРИ
Оценете: Гласували: 38
публикувано на   02.2.2008 г.

Да, бихте могъл да предявявате претенции. Ако сте единствен наследник, а и дори и да не бяхте имате това право. Нужно е да набавите удостоверение за наследници и да се обърнете към инвестиционен посредник. За да се възползвате от боновата книжка на майка Ви трябва да се извърши т.нар. „унаследяване”. Обикновено това също се прави при инвестиционните посредници. Те са тези, които могат да Ви дадат допълнителна информация и конкретни насоки как да постъпите.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

публикувано от   Мария Ангелова
Оценете: Гласували: 38
публикувано на   05.2.2008 г.

Къде мога да разбера каква е стойността на акциите от боновата ми книжка ? Те бяха към ПФ"Мултигрупелит"АД и към ПФ"нефтохим-Инвест"АД . Живея в Пловдив. Къде тук мога да ги продам и чрез кого? За Ем Джи Елит Холдинг АД нищо не намерих ???

публикувано от   МОИТЕ ПАРИ
Оценете: Гласували: 39
публикувано на   07.2.2008 г.

ПФ „Мултигрупелит” е преименуван на „Балкантурист елит” АД. Стойността на неговите акции можете да следите ежедневно тук.

ПФ „Нефтохим – Инвест” е преименуван на „Черноморски Холдинг” АД. Цените му можете да видите тук.

За продажбата на акциите от боновата Ви книжка можете да се обърнете към всеки инвестиционен посредник или банка.

Надяваме се, че бяхме полезни. Ако се нуждаете от допълнителна информация, не се колебайте да ни пишете отново.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ
публикувано от   Димитър
Оценете: Гласували: 38
публикувано на   07.2.2008 г.

Имам неизползвани бонове от втората вълна на масовата приватизация. Какво мога да направя с тях?

публикувано от   МОИТЕ ПАРИ
Оценете: Гласували: 37
публикувано на   07.2.2008 г.

Ако става въпрос за инвестиционните бонове IBON единствено бихме могли да Ви уведомим, че те не се търгуват на БФБ от края на месец юни 2005 г. Това означава, че към момента не се обявява цена за тях – нито купува, нито продава, т.е. ако те са стрували нещо преди 2 г., то към днешна дата не бихте могъл да получите нищо срещу тях.

Ако инвестиционните Ви бонове не са от този тип, бихте могъл да участвате в приватизацията на мажоритарни и миноритарни пакети от акции/дялове на дружества (ако такива бъдат предложени) срещу пари и непарични платежни средства.

Чрез "Българска фондова борса - София" АД се приватизират мажоритарни и миноритарни пакети от акции/дялове на дружества срещу пари и непарични платежни средства.

Министерският съвет определя списък от дружества, при приватизацията на които се допуска плащане с непарични платежни средства.

Документацията по проектите се подготвя от Агенцията за приватизация, която взима решение за определяне на метод за продажба - публично предлагане, централизирани публични търгове или неприсъствени публични търгове.

Дружествата могат да бъдат групирани в пулове или да се продават отделно чрез прилагане на посочените методи.

При публичното предлагане на фондовата борса, Агенция за приватизация провежда конкурс за избор на лицензиран инвестиционен посредник - член на "БФБ-София" АД, който да извърши продажбата”. (изт. АГЕНЦИЯ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ)

Допълнителна информация за това дали бихте могли да използвате Вашите бонове и как можете да получите от Агенцията за Приватизация и инвестиционните посредници.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

публикувано от   Валентина Станчева
Оценете: Гласували: 39
публикувано на   07.2.2008 г.

Уважаеми господа, Имам акции от първата вълна на масовата прифатизация в ПФ "Калиман". Много скоро обаче загубих следите му /изкупен от "Финтеско"/. Бихте ли могли вие да ми дадете информация дали още притежавам акции и кой посредник мога да ползвам за връзка при положение, че съм от гр. Перник. Благодаря предварително за отговора! Приятен ден! Валентина Станчева

публикувано от   МОИТЕ ПАРИ
Оценете: Гласували: 38
публикувано на   07.2.2008 г.

Част от отговора на Вашето запитване можете да прочете тук. Що се отнася до това дали притежавате някакви акции, справка бихте могла да наприте в Централен депозитар. Ако срещате затруднения в откриването на инвестиционен посредник във Вашия град, бихте могла да се обърнете към която и да е банка. Това, което предлагат инвестиционните посредници, като посредничество го предлагат и банките.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

публикувано от   metodi dimitrov
Оценете: Гласували: 39
публикувано на   08.2.2008 г.

Имам закупени бонове за К.К.Златни пясъци и АД Соди -Девня. В кой холдинг да ги търся? Преди три години се поинтересувах дали има дивиденти от Зл.пясъци, но ми казаха ,че нямам нищо. За Солвей не съм се интересувал, защото предполагам отговора да е същия. Поздрави М.Димитров

публикувано от   МОИТЕ ПАРИ
Оценете: Гласували: 38
публикувано на   11.2.2008 г.

За съжаление въпросът Ви в този вид е непълен. Бихте ли посочили кои са приватизационните фондове или предприятия, в които сте инвестирали. Необходими са ни точните имена, както са записани в боновата книжка, за да можем да Ви помогнем.

Ако сте инвестирали в „Златни пясъци” АД, то информация за цените на акциите на дружеството можете да получите тук, както и при всеки инвестиционен посредник. Що се отнася до дивидентите, бихте могли да се обърнете също към тях или към дружеството.

„Солвей Соди” АД вече не се търгува на фондовата борса. Минало е и изкупуване на миноритарния дял от акционерите. Ако Вие не сте продавали, с каквото впечатление оставаме, би следвало да се обърнете към дружеството за повече информация.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

публикувано от   Радостина Рангелова
Оценете: Гласували: 39
публикувано на   15.2.2008 г.

Имам закупени бонове от приватизацията, но съм си загубила боновата книжка. Ако отида в Централен депозитар бих ли могла да получа информация къде съм закупила бонове. Благодаря предварително за отговора!

публикувано от   МОИТЕ ПАРИ
Оценете: Гласували: 38
публикувано на   15.2.2008 г.

Да, бихте могла. Ако под някаква форма Ви бъде отказана подобна информация, бихте могла да се обърнете към инвестиционните посредници и банките с молба за справка в Централен депозитар за евентуално записани книжа на Ваше име. Ако е Ви е необходима, можете да заявите и издаване на депозитарна разписка за тези книжа.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ

публикувано от   Любка Велкова
Оценете: Гласували: 38
публикувано на   17.2.2008 г.

Здравейте, Имаме бонови книжки с депозитарни разписки за внесени определен брой ценни книжа от емисия BG1100013983 в дружество 11704 Електроника холдинг АД. Интересувам се къде и как да направя справка, това брой акции ли са или друг вид документи и съществува ли този холдинг? Намерих инфорнмация, че: "ПФ Електроника АД Електроника - Холдинг АД Отписано с решение № 346 от 16.08.2000 г." е отписан от регистъра на публичните дружесва. Благодаря Ви за вниманието. С уважение Любка Велкова

публикувано от   МОИТЕ ПАРИ
Оценете: Гласували: 38
публикувано на   19.2.2008 г.

Депозитарните разписки са документ удостоверяващ, че на Ваше име има записани определен брой акции. В самата разписка той трябва да е отбелязан. Щом холдингът е отписан от списъка на публичните дружества, то вариантите са два:

1. Дружеството вече да не съществува. Ако е така, можете да се обърнете към инвестиционен посредник или адвокат, за да потърсите правата си на ликвидационен дял.
2. Дружеството просто да не се търгува на борсата, но да продължава да съществува и да работи. В този случай, за да продадете (ако желаете) акциите си трябва отново да се обърнете към инвестиционен посредник или банка, за да потърсят купувач. По принцип продажбата на акции на непублични дружества е затруднено, тъй като няма организирана търговия с тях, респ. няма цени за купува или продава. Книжата на такива дружества също могат да се предложат за изкупуване от останалите акционери – т.нар. „вътрешно изкупуване”, но за процедурата и възможността трябва да се обърнете към самото дружество.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

публикувано от   ГЕОРГИЕВА
Оценете: Гласували: 38
публикувано на   23.2.2008 г.
Мои близки разполагат с такива бонови книжки, нямат депозитарни разписки, но са и доста на възрат, а са и от провинцията, какво биха могли да направят за да си получат депозитарни разписки и да могат свободно да оперират с тях? Благодаря.
публикувано от   МОИТЕ ПАРИ
Оценете: Гласували: 38
публикувано на   25.2.2008 г.
Единственото, което е необходимо да направят е да вземат своите бонови книжки, документ за самоличност и да се обърнат към банка или инвестиционен посредник. Там могат да поръчат издаването на депозитарна разписка. Самата разписка се издава от Централен депозитар. Подобна услуга е част от услугите на банките и инвестиционните посредници, за която разбира се заплаща определена такса (в рамките на 10 – 15 лв.).

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
публикувано от   Георги Георгиев
Оценете: Гласували: 38
публикувано на   26.2.2008 г.
При една от "вълните" на масовата приватизация инвестирах в Петролфонд можете ли да ми кажете каква е неговата съдба и как мога да се свържа с него или неговия нов собственик/приемник за да се осведомя за съдбата на своята инвестиция
публикувано от   МОИТЕ ПАРИ
Оценете: Гласували: 38