ФОРУМ За нас Реклама Профил
Навигация
Финансови новини

Търсене в новини и съвети
РЕКЛАМА

S&P повиши перспективата пред българския рейтинг

Оценете: Гласували: 0 Прочитания: 198
п. на 05.6.2017 г.

Повишението отразява очакванията на агенцията, че фискалните и външните показатели ще продължат да се подобряват

Международната рейтингова агенция Standard&Poor's Global Ratings повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг съответно на "BB+" и "B". Все още България няма инвестиционен рейтинг, но повишаването на перспективата предполага повишена вероятност за вдигане на нивото с една степен до инвестиционно ниво.

Повишената перспектива за кредитния рейтинг на България отразява очакванията на S&P, че фискалните и външните показатели ще продължат да се подобряват и, че властите ще предприемат по-нататъшни стъпки за укрепване на финансовия сектор, където равнището на необслужваните кредити остава високо.

Стабилното развитие на външния и фискалния сектор повишават показателите за кредитоспособност на България. Икономиката е повече експортно-ориентирана и по-малко задлъжняла в сравнение с минали периоди.

Агенцията отбелязва, че през 2017 г. икономическото възстановяване на страната ще продължи с нарастващ принос на вътрешното търсене пред нетния износ. Подобренията се отразяват на пазара на труда, като по този начин се увеличават разполагаемият доход и частното потребление. Публичните инвестиции, финансирани чрез европейски фондове също ще бъдат важен фактор за икономическото възстановяване. В същото време, България продължава да изпитва структурни ограничения от демографските предизвикателства. Нетната емиграция, особено при квалифицираната част от работната сила и застаряващото население, представляват предизвикателства пред икономическата политика и възможностите за социално сближаване.

Положителната перспектива отразява виждането на S&P Global Ratings, че има нарастваща вероятност кредитният рейтинг на България да бъде повишен в следващите 12 месеца, ако благоприятното развитие, посочено като основание за увеличаване на перспективата, се запази.

Рейтинговата агенция би преразгледала перспективата на стабилна, ако се появи натиск върху платежния баланс на страната или финансовата система се нуждае от значителна държавна подкрепа, както и ако тенденцията на спад в необслужваните кредити се промени. 

Източник: www.economic.bg


Коментари и Отговори Начало ^

Моля попълнете вашите коментари тук.
псевдоним   
e-mail   
телефон (незадължително)   
Моля, използвайте само цифри.


( Вашия е-mail адрес и телефон няма да бъдат показвани в коментарите )
Вашият коментар:   Изберете:

Тази функционалност е достъпна само за регистрирани потребители.
Моля регистрирайте се
тук
Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.Абонамент Новини от МОИТЕ ПАРИ Въведете вашият e-mail за абонамент:
Начало Контакти Често задавани въпроси Реклама Партньори Речник Карта на сайта English Добавете в Google
RSS Защита на личните данни МОИТЕ ПАРИ © 2017 - ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ FINZOOM FINANCIAL GUIDE NETWORK Romania Turkey
Имоти Работа Автомобили Moreto.net RuseInfo Почивка в България Mail.bg Телевизия Европа Empower United Сделка на деня