ФОРУМ За нас Реклама Профил
Навигация
Финансови новини

Търсене в новини и съвети
РЕКЛАМА

Безкешовите разплащания нарастват с най-бързи темпове от 4 години

Оценете: Гласували: 0 Прочитания: 440
п. на 11.10.2016 г.

За полугодието са изтеглени над 11 млрд. лв. от банкоматите, показват данните на БНБ

Над 11 млрд. лв. са били изтеглени от банкомати през първата половина на тази година. Това показват данните за операциите на платежните системи, които Българската народна банка разпространи. За първи път, откакто централната банка води подобна статистика, сумата на изтеглените през банкомат пари през началните шест месеца на годината е над 10 млрд. лв. В сравнение със същия период на миналата година тя е нараснала с 13%. Данните показват, че близо 2/3 от 11-те млрд. лв. са били изтеглени от банкомати на същата банка, която е издател на платежната карта, с която е извършена транзакцията. Причината е разликата в таксите за тази операция. Когато тегленето се извършва на банкомат на банката издател, тегленето може да е с около 1 лв. по-евтино или безплатно.

Плащането с карта

Безкешовото разплащане на ПОС терминал с карта значително отстъпва на сумата, изтеглена на автомат. Въпреки че при него няма такса за потребителя, то е над три пъти по-малко като обем. За сметка на това плащането с карта добива по-голяма популярност сред българските потребители със значително по-голяма скорост, отколкото тегленето на банкомат. В сравнение със същия период на миналата година сумата, преминала през ПОС терминалите, се увеличава с 23%. Това е най-големият ръст за последните 4 години. Сред причините за повишението е и повишението на средната сума, преминала през терминал при безкешово плащане. С годините тя се е повишила от 64 лв. на 70 лв.

Общият брой на функциониращите дебитни карти нараства със 7% до близо 7 млн. към края на юни. В рамките на една година има размествания на пазарните дялове на картовите оператори. При дебитните карти БОРИКА за първи път вече има по-малко от 1% пазарен дял. Водещите оператори Visa и MasterCard, които през миналата година държаха по около 49% от българския пазар, сега падат съответно на 44% и 47%. Причината е в появата на нови близо 600 хил. дебитни пластики, които БНБ класифицира като други банкови платежни карти.

Лек спад на кредитните карти

При кредитните карти броят се свива под 1% и те са общо 988 хил. Най-голям дял при тях държат картите на Visa, които имат 47%. Това обаче е отстъпление спрямо положението през миналата година, когато повече от половината от всички кредитни карти у нас са били поддържани от тях. MasterCard държи една трета от всички кредитни карти, а БОРИКА – под 2%. Останалите 17% се обслужват от други банкови или небанкови кредитни картови оператори.

В същото време според официалните данни в България функционират вече близо 100 хил. ПОС терминала. Само през последните шест месеца в експлоатация са били пуснати нови 14 хил. платежни устройства, което представлява 17% увеличение. За сравнение - броят на банкоматите се променя много по-незабележимо. Към края на месец юни у нас функционират 7246 банкомата, което е едва с 1% повече, отколкото те са били към края на същия месец на миналата година. Делът на банкоматите с функция кредитен превод обаче намалява през последните години. Преди две години те представляваха 85% от всички банкомати, но сега са вече по-малко от две трети от тях, показват данните на БНБ.

Източник: www.capital.bg

Сравнете всички оферти за кредитни карти от банкови институции


Коментари и Отговори Начало ^

Моля попълнете вашите коментари тук.
псевдоним   
e-mail   
телефон (незадължително)   
Моля, използвайте само цифри.


( Вашия е-mail адрес и телефон няма да бъдат показвани в коментарите )
Вашият коментар:   Изберете:

Тази функционалност е достъпна само за регистрирани потребители.
Моля регистрирайте се
тук
Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.Абонамент Новини от МОИТЕ ПАРИ Въведете вашият e-mail за абонамент:
Начало Контакти Често задавани въпроси Реклама Партньори Речник Карта на сайта English Добавете в Google
RSS Защита на личните данни МОИТЕ ПАРИ © 2017 - ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ FINZOOM FINANCIAL GUIDE NETWORK Romania Turkey
Имоти Работа Автомобили Moreto.net RuseInfo Почивка в България Mail.bg Телевизия Европа Empower United Сделка на деня