ФОРУМ За нас Реклама Профил
Навигация
Финансови новини

Търсене в новини и съвети
РЕКЛАМА

И през 2016 г. парите в Сребърния фонд не донесоха никаква доходност

Оценете: Гласували: 0 Прочитания: 251
п. на 10.1.2017 г.

През последните пет години инвестирането на средствата не носи пари на държавата

Към края на 2016 г. в Сребърния фонд има натрупани 2.66 млрд. лв., показва справка на Министерството на финансите. За 12 месеца са натрупани 124 млн. лв. Нито един лев от тази сума обаче не е дошла от доходност, постигната благодарение на управлението на парите във фонда. Цялата сума представлява държавен трансфер, по-голямата част от който е под формата на концесионни такси.

Подобна беше ситуацията и през 2015 г. Статистиката показва, че след 2011 г. парите във фонда се управляват по такъв начин от БНБ, че те не носят никаква доходност на държавата. Причината е, че от 2012 г. цялата сума се държи на 7-дневни депозити в централната банка, които не носят доходност. Преди това парите бяха разпределени в депозити с различна срочност и носеха средно около 9 млн. лв. на година от лихви.

По закон освен в БНБ 20% от парите могат да се държат по сметки в търговски банки. До 70% от парите могат да се инвестират в акции на дружества от държави - членки на Европейския съюз, и 30%, ако са от трети страни. Една трета от активите могат да бъдат вложени и в облигации, емитирани от държави или компании с присъден инвестиционен рейтинг. Дори е възможно да се инвестират до 10% на валутния пазар.

През 2012 г. тогавашният финансов министър Симеон Дянков искаше да даде още една възможност – парите да могат да се инвестират и в български ДЦК. Заради големия обществен натиск идеята беше изоставена. Тогава държавата на практика щеше да се самофинансира.

Източник: www.economic.bg


Коментари и Отговори Начало ^

Моля попълнете вашите коментари тук.
псевдоним   
e-mail   
телефон (незадължително)   
Моля, използвайте само цифри.


( Вашия е-mail адрес и телефон няма да бъдат показвани в коментарите )
Вашият коментар:   Изберете:

Тази функционалност е достъпна само за регистрирани потребители.
Моля регистрирайте се
тук
Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.Абонамент Новини от МОИТЕ ПАРИ Въведете вашият e-mail за абонамент:
Начало Контакти Често задавани въпроси Реклама Партньори Речник Карта на сайта English Добавете в Google
RSS Защита на личните данни МОИТЕ ПАРИ © 2017 - ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ FINZOOM FINANCIAL GUIDE NETWORK Romania Turkey
Имоти Работа Автомобили Moreto.net RuseInfo Почивка в България Mail.bg Телевизия Европа Empower United Сделка на деня