ФОРУМ За нас Реклама Профил
Навигация
Финансови новини

Търсене в новини и съвети
РЕКЛАМА

Инфлацията топи парите в банките

Оценете: Гласували: 1 Прочитания: 435
п. на 16.2.2017 г.

Поскъпването на зеленчуците и бензина доведе до рекордна инфлация, която вече топи парите на хората и бизнеса в банките. През януари инфлацията е 1,3%, обявиха от НСИ. Това е най-високата месечна инфлация от 55 месеца, или над четири години и половина. Натрупаната инфлация за 12 месеца в края на януари е 1,4%. Това е най-високата годишна инфлация от 43 месеца, или над три години и половина. Като годишната инфлация вече е доста по-висока от лихвите по банковите влогове. Лихвите по депозитите на фирмите в лева са средно 0,14%, а в евро - 0,26%. А лихвите по влоговете на граждани в лева са 0,67%, а в евро - 0,51%, сочат данните на БНБ. Оказва се, че ако човек има 1000 лв. в банка, за година реално е изгубил 7,20 лв. заради ниските лихви. През последните години бяхме свикнали 12-месечната инфлация да е отрицателна и дори при ниските банкови лихви спестяванията на хората и фирмите не се топяха. През януари обаче ситуацията се променя и влоговете вече реално намаляват.

Причината за високата инфлация през януари е поскъпването на храните с 3,5%, на масовия бензин А95Н с 2,1%, и на дизела с 3,5%. Като от храните най-сериозно са се повишили цените на пресните зеленчуци - с 27,8%, и на картофите - с 10%. За това допринесе и големият студ, който изгони малките търговци на плодове и зеленчуци от пазарите. И макар през януари да е нормално цените на зеленчуците да се вдигат, те са с 21% по-скъпи от същия месец на миналата година. Цените на дрехите и обувките през януари се понижават.

Източник: www.standartnews.com

Сравнете всички оферти за срочни депозити


Коментари и Отговори Начало ^

Моля попълнете вашите коментари тук.
псевдоним   
e-mail   
телефон (незадължително)   
Моля, използвайте само цифри.


( Вашия е-mail адрес и телефон няма да бъдат показвани в коментарите )
Вашият коментар:   Изберете:

Тази функционалност е достъпна само за регистрирани потребители.
Моля регистрирайте се
тук
Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.Абонамент Новини от МОИТЕ ПАРИ Въведете вашият e-mail за абонамент:
Начало Контакти Често задавани въпроси Реклама Партньори Речник Карта на сайта English Добавете в Google
RSS Защита на личните данни МОИТЕ ПАРИ © 2017 - ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ FINZOOM FINANCIAL GUIDE NETWORK Romania Turkey
Имоти Работа Автомобили Moreto.net RuseInfo Почивка в България Mail.bg Телевизия Европа Empower United Сделка на деня