ФОРУМ За нас Реклама Профил
Навигация
Финансови новини

Търсене в новини и съвети
РЕКЛАМА

Лихвите в Германия са 6 пъти по-ниски от нашите

Оценете: Гласували: 1 Прочитания: 1275
п. на 21.6.2016 г.

Най-висока е цената на заемите за автомобили в Грузия - 46%

Лихвите в България са на рекордно ниски нива. Това се отнася както за лихвите по депозитите, така и за кредитите. Непосилното бреме на скъпите заеми като че ли остава в миналото, но дали наистина лихвите са толкова ниски?

Без изобщо да коментираме възможностите на българина да плаща вноските си по заеми, ще направим сравнение с това, което плащат гражданите на другите държави в Европа, за да ползват пари на банките. Оказва се, че оскъпяването на кредитите в България е доста голямо, сравнено с останалите държави от ЕС.

По усреднени данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) към юни средното ниво на лихвите по заемите за граждани в България е 5,3%. В същото време Германия финансира населението си средно с 0,89 на сто или почти шест пъти по-евтино, отколкото у нас.

Приблизително толкова евтино е и кредитирането в Швейцария - лихвата е 1,03 на сто. По-ниски от тези в България са лихвите във Великобритания, Холандия, Словакия, Белгия, Норвегия и така общо 14 държави от Европа, сред които дори и Гърция. В Англия (и не само там) ипотечни кредити освен банките дават и различни други организации като Йоркширската строителна организация, банков кооператив и пр.

Всички те са с лихва малко над един процент. А банка Koper в Словения дори отпуска заеми за домакинствата с лихва близка до индекса Юрибор, който от доста време е отрицателен. Като погледнем отчетите на БНБ например за април става ясно, че има известна разлика от обявените от ЕЦБ средни лихви. Така например новите потребителски заеми се теглят при лихва от 9,93% в лв., а в евро лихвата е 7,7%, показват данните на БНБ.

Това са само лихвите, а ГПР (годишният процент на разходите), който дава представа за пълната цена на заема заедно с таксите, комисионите и пр., е още по-висок. Ипотечните кредити в българските банки, които са изтеглени преди една и повече години, в момента се олихвяват не с 5,3%, с 6,05% в лв. и 6,83% в евро отново без таксите и комисионите.

Разбира се, има и много по-зле от нас - тавана по високи лихви удря Грузия, където автозаемите са с лихва от 46%. В Турция пък потребителските заеми са с лихва от 23,8%. Но дори ако се сравняване само със страните от ЕС, лихвите у нас има накъде да падат. Все пак страната ни е член на ЕС от почти 10 години и е отличник по финансова стабилност.

Средни лихви в Европа (заеми за домакинства)

Държава  Лихва

Германия         0,89%
Швейцария         1,03%
Великобритания 1,17%
Холандия         1,49%
Словакия         1,89%
Белгия                 1,95%
Норвегия         1,95%
Швеция                 1,97%
Ирландия         3,25%
Австрия                 3,9%
Полша                 4,62%
Франция              4,9%
Малта                 4,99%
Гърция                 5,25%
БЪЛГАРИЯ         5,3%
Словакия         5,8%
Македония         7,5%
Беларус                 29%

Източник: wwww.standartnews.com

Сравнете всички оферти за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции


Коментари и Отговори Начало ^

Моля попълнете вашите коментари тук.
псевдоним   
e-mail   
телефон (незадължително)   
Моля, използвайте само цифри.


( Вашия е-mail адрес и телефон няма да бъдат показвани в коментарите )
Вашият коментар:   Изберете:

Тази функционалност е достъпна само за регистрирани потребители.
Моля регистрирайте се
тук
Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.Абонамент Новини от МОИТЕ ПАРИ Въведете вашият e-mail за абонамент:
Начало Контакти Често задавани въпроси Реклама Партньори Речник Карта на сайта English Добавете в Google
RSS Защита на личните данни МОИТЕ ПАРИ © 2017 - ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ FINZOOM FINANCIAL GUIDE NETWORK Romania Turkey
Имоти Работа Автомобили Moreto.net RuseInfo Почивка в България Mail.bg Телевизия Европа Empower United Сделка на деня