ФОРУМ За нас Реклама Профил
Уважаеми посетители, дискусиите на MoitePari.bg бяха преместени в стартирания от нас дискусионен форум. На forum.moitepari.bg можете да зададете Вашите въпроси и да коментирате интересните за Вас теми.

Навигация
Дискутирай с Моите пари

Търсене в новини и съвети
РЕКЛАМА

Бих искал да получа Вашата експертна гледна точка относно Р2Р платформите за инвестиране, както и новопоявилата се в България такава.

Оценете: Гласували: 2 Прочитания: 4290
п. на 10.8.2016 г.

Здравейте, бих искал да получа Вашата експертна гледна точка относно Р2Р платформите за инвестиране, както и новопоявилата се в България такава. Наясно съм с риска от самата инвестиция, но влиза ли в противоречие с нашето законодателство и крие ли някакви други рискове? Благодаря Ви предварително, поздрави!

Коментари и Отговори Начало ^
публикувано от   MoitePari.bg
Оценете: Гласували: 1
публикувано на   10.8.2016 г.
Здравейте,

Щом сте запознат с рисковете от самата инвестиция, това означава, че познавате и механизмът по който функционират тези платформи. В тази връзка, няма да влизаме в излишни разяснения. Ще допълним само, че доколкото знаем платформите за такъв вид инвестиция са две. Що се отнася до противоречия с нашето законодателство, засега не виждаме такива. Все пак ние не сме юристи и не можем да бъдем категорични, но щом дейността на тези компании е регулирана и лицензирана от БНБ, приемаме че тя не противоречи на законодателството ни.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg
публикувано от   Klear
Оценете: Гласували: 3
публикувано на   11.8.2016 г.
Здравейте,

Не съществува единна регулация за P2P кредитирането в света или дори в Европа, затова са намерени различни решения. За да опростим картината, нека ги обособим в 3 основни групи: 1. Сключване на договор директно между кредитополучателя и инвеститора. Без лиценз и без регулация от Комисия за финансов надзор или Централна банка. Такъв беше примерът с Великобритания доскоро (вече е приета отделна регулация и сега съществуващите платформи са в процес на получаване на лиценз за P2P кредитиране). 2. Платформата използва трета страна - лицензирана финансова институция, която отпуска кредити на кредитополучателите. Тези кредити след това се секюритизират* на малки части и ценните книжа (notes) се придобиват от инвеститорите. Тези ценни книжа също така се търгуват публично и на финансовия пазар. Такъв е моделът в САЩ, където регулатор е Американската комисия по ценните книжа и борсите (SEC). 3. Платформата е регистрирана кредитна институция или си партнира с такава, за да отпуска кредити на кредитополучателите. След това правата за получаване на плащания по кредита се продават на части на инвеститорите в т.нар. marketplace (пазар). Такъв модел се използва основно в Балтийските държави.

*Секюритизацията е процес, при който неликвидни финансови активи (каквито са различните кредити - ипотечни, потребителски, бизнес и т.н.) се трансформират в ликвидни ценни книжа, които могат да се търгуват на вторичните пазари.


Абонамент Новини от МОИТЕ ПАРИ Въведете вашият e-mail за абонамент:
Начало Контакти Често задавани въпроси Реклама Партньори Речник Карта на сайта English Добавете в Google
RSS Защита на личните данни МОИТЕ ПАРИ © 2017 - ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ FINZOOM FINANCIAL GUIDE NETWORK Romania Turkey
Имоти Работа Автомобили Moreto.net RuseInfo Почивка в България Mail.bg Телевизия Европа Empower United Сделка на деня