ФОРУМ За нас Реклама Профил
Уважаеми посетители, дискусиите на MoitePari.bg бяха преместени в стартирания от нас дискусионен форум. На forum.moitepari.bg можете да зададете Вашите въпроси и да коментирате интересните за Вас теми.

Навигация
Дискутирай с Моите пари

Търсене в новини и съвети
РЕКЛАМА

Изплащам ипотечен кредит от 9 години. Договорената лихва беше 6,2 пункта твърда за 15 години, но сега разбрах че банката ми е начислявала 7% от 2009 година, без да ме уведоми и без мое съгласие. Как бихте ме посъветвали да потърся правата си?

Оценете: Гласували: 3 Прочитания: 3833
п. на 08.8.2016 г.

Добър вечер, изплащам ипотечен кредит от 9 години, а ми остават още 11 по договор. Договорената лихва беше 6,2 пункта твърда за 15 години, но сега разбрах че банката ми е начислявала 7% от 2009 година без да ме уведоми и без мое съгласие. Как бихте ме посъветвали да потърся правата си?

Коментари и Отговори Начало ^
публикувано от   MoitePari.bg
Оценете: Гласували: 1
публикувано на   09.8.2016 г.
Здравейте,

Обичайна практика при банките е, при промяна в условията по продукти, информацията за това да се изнася в централата и клоновата мрежа. По този начин клиентът се счита за уведомен за съответните промени. В това няма нищо нередно, но от гл.т. на взаимоотношенията банка-клиент не e съвсем коректно спрямо клиента. Тук говорим за практики, а не за нарушения на правила или закони. Разбира се, че най-коректно би било да бъдете уведомена по поща, чрез телефонен разговор, на място в клон и т.н. Някои банки постъпват именно по този начин, други не. Въпреки, че поведението на банката е било такова, в това направление нямате основание да търсите права. Можете, обаче, да атакувате самата промяна на лихвата, независимо дали сте била уведомена или не. Клаузите за едностранна промяна на лихвените нива съвсем не са рядкост, особено в по-старите договори за кредит. Съветваме Ви отново да прегледате условията в договора и, ако откривате клаузи за едностранна промяна на лихвата, да се обърнете към адвокат. Принципно подобни клаузи се считат за неравноправни и вече има достатъчно случаи, в които съда отсъжда в полза на клиента и банката трябва да възстанови надвзетото. Анализ на договора и възможните действия, ако има условия за такива, както казахме, може да направите със съдействието на адвокат.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg
публикувано от   Mim
Оценете: Гласували: 2
публикувано на   28.9.2016 г.
"Bъпpeĸи, чe пoвeдeниeтo нa бaнĸaтa e билo тaĸoвa, в тoвa нaпpaвлeниe нямaтe ocнoвaниe дa тъpcитe пpaвa." - нaпpoтив имaтe вcичĸи ocнoвaния дa oтcтoявaтe пpaвaтa cи. Бaнĸaтa нapoчнo нe Bи e yвeдoмилa, зa дa нe yпpaжнитe пpaвoтo cи нa пoтpeбитeл дa възpaзитe нa yвeличeниeтo. B тoзи cлyчaй Bи e oтнeтo пpaвoтo дa пpeтeндиpaтe зa нaдвзeтитe лиxви зa 2009 и 2010г. Peшeниeтo e дa иcĸaтe извънcъдeбнo пpиxвaщaнe. Taĸa пeтгoдишнaтa дaвнocт oтпaдa и мoжe дa пpeтeндиpaтe зa цялaтa cyмa oт 2009г. нacaм, нo пpoцeдypaтa e пo-cлoжнa, тъй ĸaтo нe e cтaндapтнaтa в бopбaтa c бaнĸoвитe злoyпoтpeби.


Абонамент Новини от МОИТЕ ПАРИ Въведете вашият e-mail за абонамент:
Начало Контакти Често задавани въпроси Реклама Партньори Речник Карта на сайта English Добавете в Google
RSS Защита на личните данни МОИТЕ ПАРИ © 2017 - ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ FINZOOM FINANCIAL GUIDE NETWORK Romania Turkey
Имоти Работа Автомобили Moreto.net RuseInfo Почивка в България Mail.bg Телевизия Европа Empower United Сделка на деня