Интервю на Деян Василев от "Моите Пари", излъчено в Новините на "Nova TV"

Фирмите, които отпускат бързи кредити са се увеличили двойно в сравнение със същия период на миналата година и от 73 са станали 233. Това сочат данните на БНБ. Каква е причината българите все по-често да прибягват до тази услуга и каква цена плащат за нея разказа екип на Новините на "Nova TV".

Според кредитните консултанти по-голямото търсене и предлагане на бързи кредити се дължи на обедняването на българите. Иван Генков например е изтеглил 300 лв. в края на декември, за да купи подаръци за Коледа и да плати текущите си сметки. Взима бърз кредит, а не потребителски от банка заради по-леките условия за кандидатстване.

Заради високата лихва обаче, вместо 300 лева, след един месец Иван ще трябва да върне 360. Въпреки това той и много други хора продължават да взимат бързи кредити и данните от фирмите, които ги отпускат го доказват.

Бързите кредити обаче крият рискове и според специалисти не трябва да прекаляваме с тях заради високите лихви.

Деян Василев: "Ако това стане навик или постоянна практика, тъй като цената е между 60% и 300% на годишна база т.е. един човек ако изтегля по 300 лв. и връща по 400 лв. и го направи 5 пъти в годината, той ще е платил много по-висока лихва от колкото ако е използвал друг кредитен инструмент, като кредитна карта например".

*Цялото интервю с Деян Василев от "Моите Пари" можете да видите тук.