Как да изберем най-изгодния стоков кредит?

Експлозията на покупки на стоки на разсрочено плащане позволява на хиляди хора в България да превърнат мечтите си в реалност. Гледайки захласнато най-новия модел цифров апарат, видео-камера, лаптоп, пералня или печка, редом до стоката пред нас се набиват рекламните етикети на различни банки и фирми за лизинги и потребителско финансиране. „Бърз кредит”, „0 % лихва” и още една камара послания ни приканват да вземем стоката на кредит на изхода на магазина, срещу представяне на лична карта и няколко дузина месечни вноски. И обладани от желанието да притежаваме дадената стока веднага, пропускаме да си зададем въпроса до колко изгоден е кредита, който ни се предлага

В повечето случаи отговорът е „НЕ” – въпросните лизингови кредити, макар и без разглеждане на доходите, са от два до три пъти по-скъпи кредитните карти или обикновените банкови потребителски кредити. Това значи, че докато дойде време за последната вноска – 18 или 24 месеца по-късно – потребителят ще е платил много над оригиналната цена на продукта.

Засега истинските лихвени проценти, които потребителите плащат при покупки на лизинг са добре пазена тайна. Но до края на 2006 г. в България най-после трябва да се приеме Закон за Потребителското Кредитиране, който да приложи разпредбите на Ервопейската Директива за Потребителското Кредитиане – 87/102/ЕЕС. В тази директива недвусмислено е указано, че в договора за покупка на лизинг, кредитодателят е длъжен да посочва Годишния Процент на Разходите по кредита. ГПР се изчислява на базата реалните парични плащания и изразява като процент цената на кредита, с всички включени лихви, такси и комисионни.

Как изглеждат нещата с ГПР за реални стокови кредити предлагани в момента? Избрахме 2 популярни стоки в момента: Телевизор с плосък екран (TFT) и лаптоп. В таблиците по-долу може да се видят обобщени цените и ГПР на реални в момента оферти.

Таблица 1. Сравнителни изчисления на ГПР за покупка на телевизор на кредит.

Телевизор TFT

949 лева (с ДДС)

Лизингодател 1

ГПР

Мес. вноска

Общо

Кредит за 18 месеца

33.20%

65.65 лв

1,181.70 лв

Кредит за 24 месеца

31.92%

52.10 лв

1,250.40 лв

Таблица 2. Примерни изчисления на ГПР за покупка на лаптоп на кредит

Лаптоп

1989 лева (с ДДС)

Лизингодател 2

ГПР

Мес. вноска

Общо

Кредит за 18 месеца

44.46%

146.00 лв

2,628.00 лв

Кредит за 24 месеца

42.49%

113.97 лв

2,735.28 лв

* Офертите за взети от определен търговски представител и може да не са валидни за покупки в други магазини!

Основният извод, който се очертава е, че бързината и удобството при получаване на кредита си имат своя цена и крайният ГПР за този тип кредити може да достигне 30 до 40 % . За сравнение средната цена (ГПР) на обикновените потребителски кредити е между 13% и 18 %, според сравнението на всички оферти за потребителски кредити на сайта на Моите Пари.

Другата алтернатива на стоковите и банковите потребителските кредити са кредитните карти, които от своя страна се делят на стандартни и карти за покупка на стоки. Процесът на издаване и одобряване на лимита по кредитна карта е сходен на процеса на одобрение на потребителски кредит, макар че кредитната карта ви позволява да купувате и изплащате различни стоки едновременно или последователно – в рамките на отпуснатия кредитен лимит.

Краткият анализ на две оферти за кредитни карти, при сценарий покупка на същите стоки - Телевизор TFT и лаптоп, показва следния Годишен Процент на Разходите (ГПР):

Таблица 3. Примерно изчисление на ГПР за Кредитна карта - 1

Телевизор TFT

949 лева (с ДДС)

Кредитна карта – 1

ГПР

Мес. вноска

Общо

Кредит за 18 месеца

14.63%

58.64 лв

1,055.52 лв

Кредит за 24 месеца

14.57%

45.42 лв

1,090.08 лв

Таблица 4. Примерно изчисление на ГПР за Кредитна карта - 2

Лаптоп

1989 лева (с ДДС)

Кредитна карта - 2

ГПР

Мес. вноска

Общо

Кредит за 18 месеца

24.23%

130.63 лв

2,351.34 лв

Кредит за 24 месеца

23.31%

102.63 лв

2,463.12 лв

Както се вижда от посочените примери за кредитна карта, ГПР варира между 14 и 25 %, което ги прави по-скъп, но и много по-гъвкав вариант от потребителските кредити. След като веднъж Ви е издадена кредитна карта, вие можете да погасявате кредита по-бързо или по-бавно, както и да теглите нови кредити (до лимита) автоматично при условие, че погасявате необходимия процент (между 5 и 10 %) от салдото всеки месец. По-подробен анализ на тънкостите около кредитните карти ще бъде обект на предстояща статия.

Относно офертите с „0 % лихва” – проверявайте дали сумата на всички вноски по кредита е равна на оригиналната цена на стоката с ДДС. Такъв тип оферти за разсрочено плащане са наистина изгодни и обикновено са субсидирани от телекомуникационни компании или крайни производители с цел увеличаване на продажбите на самата стока или свързани с нея услуги (напр. Телефонни разговори). За улеснение на читателите, на сайта www.moitepari.bg, има поместен Лизингов Калкулатор за изчисляване на ГПР.

За в бъдеще, преди да се впуснете в покупката може да проверявате реалния ГПР, който ще плащате по така желаната от вас стока . Така ще прецените дали можете да отделите още няколко дена да докажете вашата кредитоспособност пред някоя банка, за да Ви се издаде кредитна карта или да Ви се отпусне по-изгоден потребителски кредит.

Или да перифразираме известната реклама на една алкохолна напитка: „Плащай умерено!”.
 

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте, искам да изтегля потребителски кредит в размер на 13000 евро. Може ли да ми отговорите от коя банка ще е най-изгодно. Като ми направите разчет на внасяните от мен месечни вноски, лихвен процент, ГПР/кото ми обясните какво представлява и колко аз трябва да внасям/, с колко ми се оскапява началната сума при погасяване на целия период. Като периода кой съм си избрала е 15г. Благодаря Ви предварително!
Сумата, която желаете да заемете е в доста голям размер за секцията на потребителското кредитиране. Също така срокът от 15г. надвишава максимално допустимият от банките по потребителските кредити, който е 10г. Зададените от Вас параметри повече приличат на ипотечните, отколкото на потребителските кредити. Поради тази причина офертите, които излизат за потребителски кредит са много малко, дори и при предоставяне на допълнително обезпечение по заема под формата на поръчителство на три лица и/или превод на работна заплата (месечна погасителна вноска) по сметка в банката.

Въпреки, че банките прилагат еднаква методология за анализиране при потребителското кредитиране, всяка от тях има различни изисквания за размер на остатъчния доход след извършване на месечни погасителни вноски, както и относно процентното отношение на максималния размер на месечната погасителна вноска, спрямо получавания нетен доход. В повечето случаи, в които изчисляваме размера на месечните погасителни вноски и другите изброени от Вас характеристики, искащият съвет е посочил конкретна оферта или банкова институция, в която се е насочил. Ако тези неща не са посочени направените от нас изчисления са примерни и имат за цел да ориентират потребителя.

Съветваме Ви да намалите размера на исканата сума и/или срокът на кредита. Максималният размер на потребителските кредити е до 15 000лв. без поръчители и до 30 000лв. с поръчители. Офертите на банките за потребителски кредити може да намерите тук, като Ви съветваме да зададете стойността на кредита в лева. Също така може да проверите какъв ще е размерът на месечната Ви погасителна вноска по отделните оферти и изискванията на банките при кандидатстване.

Надяваме се, че информация ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.