Потребителският кредит се отпуска за финансиране на лични проекти като покупка на автомобил, ремонт на дома, обединяване на задължения и други.

Ето какво трябва да знаете, според специалистите на БНП Париба Лични Финанси, когато пристъпвате към използването на такъв заем:

От къде да вземете потребителски кредит?

У нас има много финансови институции, които предлагат потребителски заеми на различни условия. Съветваме Ви да използвате услугите на компаниите, които провеждат отговорна политика на кредитиране и имат прозрачни условия по предлаганите от тях продукти. Ако сте били лоялен клиент на такава институция, бихте могли да се възползвате и от преференциални условия.

Какъв е размера на кредита?

Различните финансови институции предлагат и различни лимити за отпусканите от тях суми. Важно е да съобразите размера на искания от Вас кредит както с нуждите си, така и с възможностите, които имате за неговото погасяване. Така ще сте сигурни, че ще поддържате добра кредитна история. Това, че сте добър платец ще Ви бъде полезно в бъдеще, когато отново решите да се обърнете за финансиране към въпросната институция.

Какъв е периодът на изплащане?

Добре е да имате възможност сами да изберете периода на погасяване на потребителския си заем. Колкото по-кратък е той, толкова по-малко ще бъде и оскъпяването по кредита, но пък вноската ще бъде по-висока. Препоръчваме Ви да съобразите месечната си вноска с месечния Ви доход, за да запазите стабилен семейния бюджет.

Каква е лихвата?

Най-добре е да сравните няколко оферти за потребителски заем. Така ще сте сигурни, че сте избрали тази, която отговаря на нуждите и възможностите Ви. Когато лихвата е фиксирана за целия срок на договора, ще знаете точно колко ще изплатите в края на периода.

Какво е обединяване на задължения?

В желанието си да реализирате няколко проекта накуп, може да се окажете в ситуация, в която изплащате повече от един кредит едновременно. Тогава се налага да съобразявате вноските, които правите, с различните падежни дати, в които ги дължите. В този случай бихте могли да намалите броя на месечните си плащания като се възползвате от кредит за обединяване на задължения.

Можете да се запознаете с още 6 полезни съвета за изгоден кредит, които да Ви помогнат да се ориентирате в избора на най-подходящия за Вас.