Участие на Десислава Николова, финансов анализатор в MoitePari.bg, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV

Може би в началото на следващата година ще имаме признаци на покачване на лихвите. Това мнение изказа Десислава Николова, MoitePari.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Много банкери се изказват от доста време, че очакваме в близък период от време покачване на лихвите. Никой не може да каже кога ще се случи това, но мисля че е разумно още година лихвите да останат ниски. Има накъде да се подобряват, въпреки че са ниски". 

Лихвената статистика на централната банка сочи рекордно ниски нива по жилищни ипотечни кредити. По последни данни средната лихва по жилищен кредит за домакинство в лева е 3,72%. В евро са малко по-високи - 4,05%. Това са данните към края на февруари 2018. Спрямо началото на 2017 се наблюдава спад в лихвите от почти 15 процентни пункта, а спадът при евровите е по-скромен - 2 процентни пункта, посочи гостенката. Тя добави, че "банките са свръхликвидни" и че средната лихва по депозитите по срочен депозит е 0,14%, като за същия период от миналата година е спаднала с 60 процентни пункта. "Естествено е, че лихвите по депозитите спадат много по-бързо от тези по кредитите". 

Съветът, който Николова дава, е да не се теглят кредити, по които размерът на месечната вноска да е "на предела на възможностите". "Трябва да се отразява моментното състояние на дохода, но да не се забравя, че се тегли за дълъг период от време. Необходимо е да се създават буфери. Да се правят частични предсрочни погасявания и "да имаме едно на ум". Това, което се случи през 2007-2008, даде много добър урок както на банките, така и на потребителите".

Как изглежда стандартната оферта за ипотечен кредит към момента? 

Намерете най-добрата оферта за ипотечен кредит

Още по темата във видеото.