Минава моментът със заветното „да“ и новото семейство се изправя пред различни изпитания. Едно от тях е управлението на общия бюджет и личните финанси.

Ето няколко идеи от експертите на БНП Париба Лични Финанси как това да стане лесно и без да вкарва напрежение.

Говорете си

Най-добре е обсъждането на финансовите въпроси да започне преди сватбата. Хубаво е да встъпите в брака без тайни от половинката си – какви доходи имате, колко дължите по кредитни карти и други задължения или дали помагате на родителите си с определена месечна сума. Обсъдете и какви са очакванията Ви по отношение на приноса на всеки към бюджета и управлението на съвместните ви финанси – дали парите ще се събират в обща сметка или всеки ще поема определени разходи, ще има ли пари в брой на определено място за джобни и дребни разходи. 

Определете общи финансови цели

След като сте се решили на брак, значи имате дългосрочни съвместни планове. Част от тях включват и финансови цели, които е добре да заложите отрано. Например, обсъдете евентуалната покупка на общо жилище – каква сума ще Ви е необходима за първоначална вноска, за ремонт и покупка на мебели и  за други разходи. След това помислете как и кога ще можете да разполагате с нея. 

Друга дългосрочна цел по отношение на финансите е образованието на децата. Решете дали ще учат в частни детски градини и училища и дали ще ги изпратите в посока чуждестранен университет. Ако имате такива намерения, то ще е необходимо да спестите и осигурите една доста сериозна сума. 

Помислете и  за покупка на  автомобил, техника и нови мебели за общото жилище. След като изясните общите си финансови цели, направете план за изпълнението им – ще спестявате пари, ще изтеглите ипотечен кредит или потребителски кредит за финансиране на проект.

Създайте фонд за спешни случаи

Според психолозите, голям процент от проблемите в двойките се дължи на финансови затруднения. Затова поставете здрава основа за избягването им. Най-лесният начин е да спестите пари за спешни случаи. Това може да е специална сметка, която захранвате ежемесечно с определена сума или дори да отделяте по малко в касичка, която не пипате за ежедневни разходи. Можете да инвестирате и във взаимни фондове, които носят по-голяма доходност. Ако се спрете на този вариант Ви съветваме да се обърнете към финансов консултант и да се уверите, че бързо ще имате достъп до парите, ако се наложи да ги ползвате.

Това бяха трите финансови съвета на БНП Париба Лични Финанси за млади двойки. А ето и няколко полезни идеи за управление на парите, когато си на 20 години.