По този начин тя коментира искане на КНСБ за нови 920 млн. лв. за вдигане на заплатите за държавно финансираните дейности

Според председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова най-малко 30% от работещите в държавната и общинската администрация са в повече от необходимото. Мнението си тя изказа в сутрешния блок на БНТ.

Според Стоянова излишните служители в администрацията не само не водят до подобряване на публичните услуги, а напротив – създават проблеми на бизнеса и гражданите и също оказват съпротива при въвеждането на нови технологии, за да не изгубят работните си места. „Дайте да видим първо какво представлява нашата администрация, има ли възможност тя да се оптимизира и тогава да се увеличат заплатите“. Така тя коментира искане на синдиката Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) за предвиждане на допълнителни 920 млн. лв. за повишение на заплатите за държавно финансираните дейности. „Има устойчив ръст на икономиката и ако в следващите години той се запази, българите ще си признаят, колкото и песимистични да са, че има напредък в доходите, в потреблението, в начина на живот“, добави Стоянова.

Относно заплатите тя отбеляза, че при сравнение между първото тримесечие на 2016 и същия период на 2017 г. средната работна заплата е нараснала с 9.8%, като през тази година тя е достигнала 1068 лв. 

Източник: www.economic.bg