Еврозоната означава стабилност за България и сигурност за инвестициите, а от Франция получихме конкретна подкрепа за така наречената „чакалня” - първата стъпка пред пълноправното ни членство във валутния съюз до края на годината. Това коментира пред Нова телевизия външният министър Екатерина Захариева. 

"Френският президент Еманюел Макрон каза, че не желае да има повече разделение между Западна и Източна Европа, между стари и нови членки на Европейския съюз (ЕС). България е изпълнила всички критерии и е заслужила да бъде в ERM II", подчертава още Захариева. 

Тя добави, че еврозоната означава по-ниски лихви за бизнеса, а държавите, които са въвели еврото, имат по-добра интеграция с пазара.

„Истината е, че в чакалнята можем да бъдем и 2-3 години, или повече. Шенген означава сигурност и свободно движение на хора, стоки и капитали. Това също е важно за нас", заяви външният министър. 
Захариева добави, че напоследък се говори само за пари и фондове, а се забравя „смисълът“ на Европа, който е стабилността. "Чухте много ясно, че България трябва да бъде в ядрото на Европа, според Макрон", каза още тя.

По думите ѝ френският президент е поел ангажимент към  Борисов още преди да дойде в България.

„Имаме изключително ползотворни срещи, изпълнени с много конкретика. По директивата за командироването от България работят около 14 хил. човека в Европа. Те основно са строителни работници. В България имаме командировани около 3500 служителя. Тази директива касае временната работа. Идеята ѝ е да имаме равни права с останалите", обясни външният министър. 

Източник: investor.bg