искам да направя къщата на село за селски туризъм и да се занимавам с този бизнес, но нямам никакви финанси. към какви програми за финансиране мога да кандидатствам?

искам да направя къщата на село за селски туризъм и да се занимавам с този бизнес, но нямам никакви финанси. към какви програми за финансиране мога да кандидатствам?

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Програмата, предназначена за насърчаване развитието на селските райони се осъществява чрез отпускане на средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Тази програма субсидира инвестиции в земеделието, проекти за стартиране на малък бизнес, селски туризъм и други дейности. Тази програма е наследник и продължение на програмата САПАРД. По Програма за развитие на селските райони са подпомагани дейности, насочени към създаване и обновление на легловата база, развитие на туристическите атракции и забележителности, както и местата за отдих, националните паркове и туристическите обекти. Получатели на безвъзмездното финансиране могат да бъдат общини, фирми, земеделски производители, неправителствени организации. Допустимият размер на финансирането, което може да се получи е от 50% до 70% от допустимите разходи, направени във връзка с реализацията на проекта, като за общините този размер достига до 100%.

Повече информация за реализирането и изискванията по тази програма може да намерите тук.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Dobar den pritejavam malka kashta v rodopite okolo Smolyan v edno tiho spokoino selce tam ne e razvit vse o6te masoviya turizam ima vazmojnost da se zapazi oblika na seloto takova kakvoto vinagi e bilo i da se dade na turistite vazmojnosta da useti seloto, da zatazim i dadem tova za koeto 4ovek utiva na takova myasto. Bih iskala da polu4a pove4e informaciya otnosno proektite za izgrajdane rekonstrukciya i remont na obektite za nastanyavane.
С цел насърчаване на развитието на туризма в селските райони се дава възможност за отпускане на средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Това, което е важно да се знае е, че финансовата помощ е в размер на 70 на сто от одобрените разходи, във връзка с осъществяване на проекта. Това означава, че останалите 30% от разходите се поемат от кандидатстващият по проекта. Посочено е изрично, че участието на кандидата може да бъде само в парична форма. И тук както и другите програми за предоставяне на финансова помощ, необходимите документи за кандидатстване, прилаганите изисквания и другите условия по програмата се определя чрез Наредба за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности”. За да бъде предоставена финансова помощ според наредбата кандидатът трябва да притежава фирма под формата на ЕТ или юридическо лице (АД, ЕАД, ООД или ЕООД). Допустимите разходи във връзка с проекта имат строго целево предназначение и са регламентирани в чл.23 (1) от Наредбата.

Искрено се надяваме, че информацията ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Има ли други програми освен тази за развитие на селските райони, която да финансира проекти за ремонт и категоризация на къщи за селски туризъм. Селото, в което имам къщи е към община Разград, която не е в списъка на общините, попадащи за подпомагане по тази мярка, а има природни дадености и възможности за развитие на селски и еко туризъм.
Наясно сме, че съществува териториално деление на територията на страната ни, като само определени местности могат да кандидатстват за финансиране по програмата за развитие на селските райони. Информация за общините, попадащи в този списък може да бъде намерена тук. Не сме запознати с други приложими алтернативни програми за развитие на селския туризъм при положение, че общината Ви не е обявена в списъка. Обявените райони за финансиране са тези, който имат приоритетно значение и предполагаме, че ако общината не е включена в списъка няма как да Ви бъде отпуснато финансиране. Съветваме Ви да посетите официалния сайт на Министерството на земеделието и горите, откъдето да получите повече информация.

Ако наистина не съществува програма, която да Ви предостави финансова помощ може да разгледате предложенията на банковите институции за предлаганите от тях ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИ. Такъв заем би бил подходящ за Вас ако сумата, която желаете да заемете за осъществяване на ремонта е голяма (има се в предвид повече от 25 000 лв.). Чрез ипотека на недвижимия имот може да Ви бъдат предоставени необходимите Ви средства.

Съжаляваме за оскъдната информация, която Ви предоставихме, но нашият сайт е специализиран за динамични онлайн сравнения на различни банкови и небанкови продукти и не се запознати с подробностите за тези програми.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте, много села са извън списъка по тази програма. Преди да стартират програмите аз имах някои планове в тази връзка, т.е. селски туризъм, но огромният списък от села, които са навън, ме обезкуражи и буквално уби мечтите ми. Имате ли представа защо е така? Какви са причините големи общини със сериозни перспективи да са извадени от списъците? Аз сега имам два избора - местя си проекта в друго село, или го спирам. Първото обаче има много рискове за мен и няма да познавам добре новия район и неговия потенциял. Какво ме съветвате?
Не можем да Ви дадем логично обяснение на това защо програмата за възстановяване и развитие на селските райони не попада в списъка на общините, които имат право да се възползват от финансиране. Като цяло подборът на тези общини е осъществен на база перспектива за развитие на района и определено не могат да бъдат включени всички общини в тази програма, а единствено приоритетните. Не бихме се ангажирали с посочване на причина, поради която Вашата община не е включена в списъка, тъй като това не е в нашите компетенции, въпреки че многократно сме се опитвали да дадем съвет или пък насочим някой към тази програма.

Това, което е добре да знаете е, че дори и да предприемете действия, целящи преместване на бизнеса в друг район, който влиза в списъка на общините, който могат да бъдат финансирани по програмата, пак не е сигурно на 100%, че ще Ви бъде отпуснато такова. На не всеки проект се отпуска финансиране, което е риск за Вас в случая. Ако наистина сте убеден, че районът, в който се намирате има перспективи за развитие и може успешно да развивате бизнеса си, може да потърсите финансиране на идеите си чрез банков заем. Това вече е в нашите компетенции и като цяло можем да ви предложим няколко варианта за това, в зависимост от обезпечението, което сте готов да предложите, както и от това дали имате фирма. Като цяло в този ред на мисли ако притежавате фирма и документи, чрез които да покажете, че тя е платежоспособна Ви съветваме да посетите нашата секция с БИЗНЕС КРЕДИТИ, след като въведете необходимите данни. Като цяло ни е трудно без да знаем какво е сумата, която Ви е необходима да Ви предложим подходящи оферти. Най-общо бизнес кредитите биват с и без обезпечение, като в преобладаващата си част се изисква или ипотека, или пък залог на ДМА и т.н. Също така бизнес кредитът може да е стандартен или пък овърдрафт, който е подходящ преди всичко за кредитоискателите със сезонен бизнес. Повече информация за бизнес кредити може да прочетете тук.

Ако нямате фирма може да кандидатствате за предоставяне на ипотечен кредит, като предоставите ипотека на притежаван недвижим имот. Офертите на банките по ипотечни кредити може да намерите тук.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте, нашият въпрос е следния. Имаме две къщи в с.Говедарци област Самоков къщите се намират на 1км. от селото в планината в района на бунгалата и бивши почивни станции, който в момента се ремонтират. Едната къща на времето е била отдавана за туристи, но вече не. Имаме желание да ги ремонтираме за селски туризъм, на това място има голям потенциал. Бихме искали да знаем към кой трябва да се обърнем за информация по въпроса за програмата за финансиране на селския туризъм. Ще сме ви благодарни ако ни насочите и за повече информация. Благодарим ви
Средствата за насърчаване развитието на туризма в селските райони се отпускат от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Ако Вашата община попада в списъка на общините, които имат право да се възползват от предоставянето на средства под формата на финансиране, като условие за получаване на финансиране е да се осигури самоочастие от Ваша страна.То се равнява  на 30% от одобрените разходи във връзка с осъществяване на проекта. Повече информация за това може да намерите тук.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Искам да попитам дали могат да се ипотекират къщи в села и на каква сума от стойността.
По принцип къщата на село се приема за обезпечение както всеки друг недвижим имот. Финансирането срещу такова обезпечение е около 80% от стойността му. С това считаме, че сме отговорили на запитването Ви, като отговорът е „ДА” – къщи в села могат да те ипотекират.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте, имам къща която се намира в с.Оборище, община Пазарджик,искам да развивам туризъм, обаче проверявайки списъка с населените места селото не фигурира там. Не ми стана ясно по какъв критерии определят местата за подпомагане, като в близост до селото(само на 5 км.) се намира паметника на Априлското въстание, а на 10 км. се намира град Панагюрище. Въпроса ми е, дали ще има нови места включени в списъка, и ако не, какви други варианти има за подпомагане на селския туризъм? Благодаря ВИ предварително за отговора.
Програмата за развитие на селските райони е наложена чрез мярка 311 „Разнообразие към неземеделски дейности”. Едно от условията, за да се възползват от тази програма местните физически и юридически лица, е общината, в която искат да развиват селски туризъм да е включена в утвърдения от Министерския съвет списък. Като цяло подборът на тези общини е осъществен на база перспектива за развитие на района и определено не могат да бъдат включени всички общини в тази програма, а единствено приоритетните. Не бихме се ангажирали с посочване на причина, поради която Вашата община не е включена в списъка, тъй като това не е в нашите компетенции, въпреки че многократно сме се опитвали да дадем съвет или пък насочим някой към тази програма. По наша информация в община Пазарджик са включени следните общини: Батак, Белово, Брацигово, Велинград, Лесичево, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември, Стрелча. Напълно възможно е включването на нови общини в утвърдения списък, но към момента не разполагаме с информация дали това ще се случи. Повече информация за програмата за развитие на селските райони може да намерите тук.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Извинете ме за малко глупавия въпрос, но от дадените списъци за развитие на селски туризъм не мога да разбера община Бяла Слатина и селата в общината дали са включени в проекта. Благодаря Ви предварително!
Според информацията, с която разполагаме в момента общините, включени в програмата за развитие на селските райони за гр. Враца са:
  • Борован
  • Бяла Слатина
  • Козлодуй
  • Криводол
  • Мездра
  • Мизия
  • Оряхово
  • Роман
  • Хайредин
Ако селото, в което имате желание да развивате селски туризъм е към общината, включена в одобрения списък, това означава, че имате право да кандидатствате за финансиране по тази програма.

Надяваме се, че информацията ще сме отговорили на въпросът Ви.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
провери внимателно списъка защото община Панагюрище е селска община и следователно с. оборище е в този списък! успех!
Интересувам се кои общини влизат в проект селски туризъм област Видин и дали покупката на селска къща ще влезне като разход в проекта и към кого да се обърна понеже съм от община Берковица.
Според информацията, с която разполагаме към гр. Видин са одобрени следните общини: Белоградчик, Бойница, Брегово, Грамада, Димово, Кула, Макреш, Ново село, Ружинци, Чупрене. Според написаното от Вас става ясно, че сте от община Берковица. Това означава, че не трябва да търсите одобрените общини към гр. Видин, а към гр. Монтана. Към този град са включени следните общини: Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Лом, Медковец, Чипровци, Якимово. За разясняване условията по проекта Ви съветваме да се обърнете към общината, в която попада той. Повече информация за програмата за развитие на селския туризъм може да намерите като отворите този линк.

Надяваме се, че сме внесли яснота по запитването Ви.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте. Бих искала да развивам селски туризъм в с. Войвода, община Нови Пазар, област Шумен. Селото е в близост до гр. Плиска. В самото село има антична крепост, природата е прекрасна. Не успях да разбера този район включен ли е в програмата за подпомагане? Благодаря предварително за отговора.
Според списъкът с одобрени общини, които са включени в Програмата за развитие на селските райони, община Нови Пазар е включена в този списък. Повече информация за програмата може да намерите като отворите този линк. Все пак Ви съветваме да посетите общината, за да научите повече подробности около кандидатстването за финансиране.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Мярка 2.2. Обновяване и развитие на селата, опазване и съхраняване на селското наследство и културни традиции. Целта на мярката е да се укрепят селските общности като уникален социален и културен актив чрез предоставяне на субсидии и техническа помощ на общинските власти и други местни организации за изготвяне и прилагане на планове за подобряване на основната техническа инфраструктура и възстановяване на сгради с архитектурно и историческо значение в населени места от изостаналите селски райони с цел подобряване на селската среда и качеството на живот в тези райони, предоставяне на условия за културни дейности на местните жители, поставяне на основи за развиване на нови икономически дейности като селски туризъм и др. Това предполагам е текста които казва за подпомагане на развитието на селския туризъм от препратката която сте дали. Съжалявам,че не мога да се ориентирам но къде мога да видя по конкретна информация. А иначе моето желание е да ремонтирам и устроя къщата си в с.Горна Брезница (Кресна) и да я пригодя за селски туризъм,защото селото е уникално!
Именно поради липсата на конкретна информация за програмата за развитие на селските райони се стараем да отговаряме до колкото е възможно на запитвания, свързани с програмата. По-конкретна информация за мярката може да намерите на интернет страницата на Министерството на земеделието и горите или пък като отворите този линк. В интернет страницата на министерството е изложена самата програма за развитие на селските райони, както и Анексите към нея.

Както Ви е известно едно от условията, за да се възползвате от тази програма е общината, в която се намира обектът да е включена в списъка с одобрените общини. Според информацията, с която разполагаме гр. Кресна е включен в списъка с одобрените общини по програмата. Повече информация, както и за това какви са условията за кандидатстване може да намерите също така като посетите общината, в която желаете да развивате селски туризъм.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
здравейте! имам къща в село Бреница област Плевен Интересува ме селото попада ли в район за развиване на селски туризъм Благодаря Ви
Според тук поместения списък на селските райони за финансиране по САПАРД, с. Бреница, не попада в него.

Все пак Ви съветваме да се обърнете към Министерство на Земеделието и Храните, от там ще получите най-компетентен отговор.

Контакти на МЗХ, можете да намерите тук.

Тук можете да прочетете и често задаваните към МЗХ въпроси, по мерките за финансиране.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Продава се фирма с внесен инвестиционен проект за селски туризъм по мярка 312 с входящ номер от ОРА и максимален брой точки според критериите за оценка на Наредба 29/11.08.2008г.
Здравейте, може ли да ми кажете към кого да се обърна. имаме къща в село Левниково, реката минава през двора ни. искам да направя тепавица.
Има теоретична възможност за получаване на финансиране за изграждане на тепавица от Програма за развитие на селските райони. За да отговорим конкретно на въпроса Ви, обаче, ни е необходима допълнителна информация за намеренията Ви – проектът „Тепавица” като част от друго бизнес начинание ли се планира, какви са обстоятелствата около изграждането на самото съоръжение, имате ли изготвен план, имате ли техническа подготовка и т.н.

Ако желаете да обсъдите подробности с нашия екип, за да можем да Ви насочим към конкретни източници на финансиране, моля, не се колебайте да се свържете с нас на 02/9813081, 02/9813077 или asirakov@bcserdon.com и radost@bcserdon.com.

Поздрави,

Александър,
Експерт „Финансиращи програми”,
Консултантска компания „Сердон”
Здравейте.Притежавам място което се намира в Троянският балкан преди табелата на село Горно Трапе. Въпроса ми е следният:не можах да открия дали мога да кандидатствам по програма за финансиране на селските райони?-не знам дали като парцела е извън селото мога да очаквам нещо?-и в крайна сметка това село влиза ли списъка с т.н облагодетелствани села ;-).И понеже сме във време на финансова криза отпускат ли се такава помощ? Благодаря на целият екип предварително!
Програма за развитие на селските райони предоставя финансиране за различни цели и по тази причина допустимостта на бенефициентите варира. Например бенефициенти от Община Троян са допустими за кандидатстване по мерки 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”, но специфично условие при мярка 311 е, че кандидатите трябва да са регистрирани като земеделски производители.  Що се касае до темповете, с които се отпуска финансиране: средствата по Европейските програми вече са планувани и в този симъл не са свързани с икономическата криза. Към настоящия момент, мерките по Програма за развитие на селските райони са затворени, но се очаква да бъдат активирани най-късно през месец април. Това предоставя достатъчен срок за подготовка на силен проект, с който да се кандидатства.

Ако желаете да получите повече информация за условията по програмата, както и да обсъдим инвестиционната Ви идея, можете да се свържете с нас на e-mail asirakov@bcserdon.com или radost@bcserdon.com, както и на телефони 02/ 981 3081 или 981 30 77.


Здравейте,имаме гора върната до язовир Искър,мястото е на 150м от язовира,много добре разположено.Мечтата ми е да развия екотуризъм, като за начало искам да построя еко къщи и след това да предлагам дейности свързани екотуризма (риболов, екопътеки до Боровец който е на 10-15 км, коне и т.н.). И понеже не мога да намеря дали мога да кандидатствам някъде по-някоя програма, затова ще ви бъда благодарен ако ми помогнете и ми кажете какво да правя. Благодаря предварително.:)
Идеята Ви за реализиране на проект за селски туризъм може да бъде финансирана или чрез банков кредит, или чрез оперативните програми на ЕС в България. Тъй като в момента лихвите по банкови кредити са високи, а и получаването на кредит е трудно, съветваме Ви да опитате да реализирате идеята си с финансиране от Програма за развитие на селските райони.

По тази програма съществуват 2 възможности за получаване на финансиране за развитие на селски туризъм – мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” и мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия. Условие за кандидатите по Мярка 311 е да са регистрирани като земеделски производители. Условията и на двете мерки допускат максимален размер на безвъзмездната помощ до 70% от общата стойност на проекта. Останалите 30% от стойността се осигуряват от кандидата.

Разбира се, има и още изисквания към кандидатите по тези програми, но са ни необходими повече детайли от Ваша страна, за да можем да Ви насочим конкретно. Ако проявявате интерес към среща с наши колеги за изясняване на въпроси, моля, не се колебайте да се свържете с нас. – 02/9813081 или asirakov@bcserdon.com.

Поздрави, Александър Сираков
Консултантска компания „Сердон”

Здравейте, притежавам земя на 15 км от морето, но района там е приказен и според мен идеален за селски еко туризъм. Искам да направя няколко дървени постройки, беседки и т.н. Въпросите ми са: финансират се до 70% от проектите, другите 30% може ли да са от друг източник на финанси (примерно банка); ако земята е в "Натура 2000" може ли да се предприеме нещо; по тези програми финансирането безвъзмездно ли е и ако не, как се връщат парите? Благодаря предварително!
Натура 2000 е общоевропейска мрежа, съставена от защитени територии, целяща да осигури дългосрочното оцеляване на ценни и застрашени видове и местообитания за Европа в съответствие с основните международни договорености в областта на опазването на околната среда и биологичното разнообразие. По тази причина развитието на туристическа дейност на тези територии е недопустимо, респективно, не подлежи на финансиране от оперативните програми на ЕС в България.

Ако разполагате със земя в район, който не попада в Натура 2000, и при покриване на определени други критерии, бихте могли да кандидатствате за финансиране на селски туризъм по Програма за развитие на селските райони, което е безвъзмездно.  Процентът на съфинансиране може да бъде осигурен както със собствени средства, така и с банково кредитиране. Не би било възможно, обаче, да получите втори грант по оперативна програма на ЕС, чрез който да покриете дела на съфинансиране и по този начин да си осигурите 100% безвъзмездна помощ.

Екипът ни с удоволствие би провел среща с Вас за изясняване на допълнителни въпроси и коментари. За повече информация можете да се свържете с нас на телефони 02/ 981 30 81 и 02/ 981 30 77, или email asirakov@bcserdon.com и radost@bcserdon.com.

Александър Сираков
Мениджър Европейски проекти и програми
Консултантска компания „Сердон”
Притежавам няколко имота (самата улица) в с. Средня община Шумен намират се в подножието на балкана.Дали ще е възможно да се възползвам по някой програми за селски туризъм нямам си на идея как , къде да си подам документите и какви са изискванията. Благодаря предварително
Благодарим за отправеното запитване.

Във връзка с възможностите за финансиране на дейности свързани със селски туризъм, можем да ви насочим към Програмата за Развитие на Селските Региони (ПРСР) (официален уебсайт: http://prsr.government.bg/index.php/bg/).

Една от четирите оси на програмата – трета ос е насочена към развитие на устойчив туризъм.

Проекти в сферата на туризма могат да се разработват по мерки 311, 312 и 313 в рамките на тази трета ос.

Ето и повече информация за самите мерки:

Мярка 311 “Разнообразяване към неземеделски дейности”:

Цели на мярката:
• насърчаване на разнообразяването към неземеделски дейности, чрез земеделския сектор
• насърчаване на създаването на възможности за заетост и на повишаване на доходите на населението от селските райони
• насърчаване на развитието на интегриран туризъм в селските райони.
Бенефициенти:
земеделски производители в общини от селските райони
Териториален обхват:
Мярката ще се прилага в 231 общини в селските райони.
Области за подпомагане /индикативен списък/
• селски туризъм;
• местно занаятчийство;
• преработка и обработка, пласмент и продажба на продукти и услуги, които не се подпомагат по мярка 123 и крайният продукт не е в Анекс І;
• инфраструктура и оборудване за предоставяне на социални услуги за селското население;
• работилници за поддръжка и ремонт на машини и съоръжения;
• производство на енергия от възобновяеми източници.
Интензитет на помощта - до 70%
Минимална стойност на проект - 5 000 евро
Максимална стойност - 400 000 евро

Мярка 312 “Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”


Цели на мярката:
• насърчаване на растежа и създаване на нови работни места в неземеделски микропредприятия в селските райони;
• насърчаване на предприемачеството в селските райони;
• насърчаване развитието на интегриран селски туризъм.
Бенефициенти:
Микропредприятия (новорегистрирани/ съществуващи), (по-малко от 10 работници и по-малко от 2 млн. евро годишен оборот), работещи в неземеделски сектори в селските общини.
Териториален обхват:
231 общини от селските райони.
Области на подпомагане:
Подпомагат се инвестиции и свързани с тях външни услуги по маркетинг и мениджмънт за развитие на дейностите в неземеделски сектори като:
• преработвателна промишленост – производство на мебели, леко машиностроене и т.н.
• производство на възобновяема енергия
• услуги – развитие на дейности, свързани със селски туризъм от частни микропредприятия, отдих и спорт, създаване и развитие на консултантски и бизнес услуги, социални грижи и здравеопазване, транспортни услуги и т.н.
Интензитет на помощта - до 70%
Минимална стойност на проект - 5 000 евро
Максимална стойност - 400 000 евро

Мярка 313 ““Насърчаване на туристически дейности”

Цели на мярката:
• насърчаване на растежа на доходите и създаването на заетост в селските райони чрез подпомагане развитието на интегриран селски туризъм;
• разнообразяване и подобряване на туристическата инфраструктура, атракциите и съоръженията за посетители в селските райони;
Бенефициенти:
Общини, юридически лица с нестопанска цел. Няма да се отпуска помощ на бенефициенти, допустими по мерки 311 и 312.
Териториален обхват:
Мярката ще се прилага на територията на селските общини с население под 10 000 души, общо 103 общини
Области на подпомагане:
1. Изграждане или обновяване на туристическа инфраструктура, съоръжения и/или атракции за посетителите:
а) атракции за посетителите и места за отдих и развлечения: посетителски центрове за представяне и експониране на местното природно и културно наследство;изграждане на малки по размер атракции на открито и закрито, малки по размер центрове за изкуство и занаяти, както и центрове за временни изложения с туристическа цел;
б) съоръжения и места за спорт и отдих: туристически и колоездачни пътеки; инфраструктура и съоръжения за рафтинг, пешеходен туризъм, планински туризъм и други спортове;
в) съоръжения за обществената инфраструктура – информационни пунктове, информационни табла и пътепоказатели за туристическите места и маршрути, заслони и съоръжения за безопасност и т.н.
2. Разработване и маркетинг на туристически продукти:
а) разработване на туристически маркетингови стратегии на местно ниво и информационни материали;
б) изграждане на електронни системи на местно ниво за резервации в селските райони.

Интензитет на помощта:
• до 100% за общини;
• до 70% за юридически лица с нестопанска цел;
• стойност на проектите 10 000 евро - 200 000 евро, като стойността на субсидията не може да надвишава 200 000 евро за три последователни данъчни години за бенефициенти - юридически лица с нестопанска цел.

На официалния сайт на програмата може да откриете допълнителна информация относно възможностите за финансиране, актуални покани за кандидатстване и срокове.

Надяваме се да сме ви били от помощ!

Поздрави,
Екипът на ИнвестНЕТ

достатъчно изчерпателен отговор
здравейте, искам да развивам селски туризъм в малко селце без развит масов туризъм, близо до историческа забележителност/селото попада в списъка на селските общини/.имам ЕТ, но се занимавам с търговия. нямам средства с които да започна, също така и собствено жилище. въпросът ми е: имам ли шанс за финансиране-имам предвид тези 30%, които трябва да са осигурени от кандидата.
По повод вашето желание да развивате селски туризъм, препоръчваме да разгледате възможностите по Програмата за развитие на селските райони. Проекти в сферата на туризма могат да се разработват по мерки 311, 312 и 313, като за Вас ще бъдат интересни мерки 311 и 313.

На страницата на Моите пари можете да намерите детайлна информация какви дейности се финансират, както и изискванията, на които трябва да отговаряте по мярка 311.
Ето и по-важната информация по мярка 313:

Цели на мярката:
• насърчаване на растежа на доходите и създаването на заетост в селските райони чрез подпомагане развитието на интегриран селски туризъм;
• разнообразяване и подобряване на туристическата инфраструктура, атракциите и съоръженията за посетители в селските райони;
Бенефициенти:
Общини, юридически лица с нестопанска цел. Няма да се отпуска помощ на бенефициенти, допустими по мерки 311 и 312.
Териториален обхват:
Мярката ще се прилага на територията на селските общини с население под 10 000 души, общо 103 общини
Области на подпомагане:
1. Изграждане или обновяване на туристическа инфраструктура, съоръжения и/или атракции за посетителите:
а) атракции за посетителите и места за отдих и развлечения: посетителски центрове за представяне и експониране на местното природно и културно наследство;изграждане на малки по размер атракции на открито и закрито, малки по размер центрове за изкуство и занаяти, както и центрове за временни изложения с туристическа цел;
б) съоръжения и места за спорт и отдих: туристически и колоездачни пътеки; инфраструктура и съоръжения за рафтинг, пешеходен туризъм, планински туризъм и други спортове;
в) съоръжения за обществената инфраструктура – информационни пунктове, информационни табла и пътепоказатели за туристическите места и маршрути, заслони и съоръжения за безопасност и т.н.
2. Разработване и маркетинг на туристически продукти:
а) разработване на туристически маркетингови стратегии на местно ниво и информационни материали;
б) изграждане на електронни системи на местно ниво за резервации в селските райони.

Интензитет на помощта:
• до 100% за общини;
• до 70% за юридически лица с нестопанска цел;
• стойност на проектите 10 000 евро - 200 000 евро, като стойността на субсидията не може да надвишава 200 000 евро за три последователни данъчни години за бенефициенти - юридически лица с нестопанска цел.

Приемът на заявления по мярка 311 приключи на 18.07 и трябва да следите кога мярката ще бъде отново активна /това може да правите на официалния сайт на програмата или в секция Финансиране по Оперативни Програми на ЕС на сайта на Моите пари. В момента по мярка 311 е актуален само приемът на проекти, свързани с инвестиции по Европейския план за икономическо възстановяване /това са инвестиции в  производство и продажба на енергия от възобновяеми енергийни източници/.
 По мярка 313 прием на заявления ще стартира от 1.09.2010г., според официална информация от сайта на програмата.

Правилно сте проучили относно размера на помощта. И по двете мерки той е до 70% за юридически лица. Собственото финансиране може да осигурите чрез лични средства или чрез кредитиране. В новата секция на Моите пари може да намерите информация за банковите продукти, които се отнасят до Оперативните програми на ЕС: http://www.moitepari.bg/Biznes/operativni-programi.aspx.  Т .к.  секцията е нова и все още е в процес на разработка, може да проверите и сайтовете на следните банки, които също предоставят подобни продукти: ЦКБ, Алианц, ОББ, ПроКредит Банк, Райфайзенбанк, СИБАНК, ПИБ.

Надяваме се да сме Ви били от помощ!
Екипът на ИнвестНет

Добър ден имам следния въпрос . Разглеждах на доста места, но не разбрах едно Мога ли да кандидатствам по-мярка 313 ако вече съм кандидатствал по 141 ? Тъй като разбрах, че по-мярките 311 312 немога именно заради това . Благодаря предварително
От запитването ви не става ясно дали имате одобрен и финансиран проект по мярка 141 или просто сте кандидатствали с проект по тази мярка.

При всички случаи трябва да спазите следното правило: Финансова помощ не се предоставя по реда на мярка 313, при условие че за същата инвестиция кандидатът е получил публична финансова помощ от националния бюджет и/или от бюджета на Европейския съюз.

Допълнителна информация относно изискванията за кандидатстване по мярка 313 може да намерите в НАРЕДБА № 32 от 12.09.2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 313, публикувана на официалния сайт на Програмата за развитие на селските райони.

Надяваме се тази информация да ви е полезна.

Екипът на InvestNet.bg
Здравейте! Собственик съм на имот в Родопско село, което влиза в списъка на одобрените общини за кандидатстване за европейско финансиране. Идеята ми е да кандидатствам за финансиране за построяване на малък семеен хотел или къща за гости (до 10 стаи). При положение, че проектът се одобри, имам готовност да осигуря остатъка от финансирането до 100% от сумата. Питането ми е кога отново ще има отворени дати за внасяне на проекти? В допълнение, регионът е много богат на забележителност и алтернативни възможности- еко-пътеки, водоеми, църкви и параклиси. Това би ли ми послужило като предимство при кандидатстването и бъдещото оценяване? Какви документи трябва да представя при кандидатстване- документ за собственост върху имота, идеен проект на сградата, цялата фирмена документация, плюс попълнена заявка за финансиране и бюджет по готовите бланки? Благодаря предварително!
Благодарим за отправеното запитване.
Както сте информирани, една от четирите оси на Програмата за развитие на селските райони – трета ос е насочена към развитие на устойчив туризъм. Проекти в сферата на туризма могат да се разработват по мерки 311, 312 и 313 в рамките на тази трета ос.
През месец август приключи приемът на проектни предложения по мерки 311 и 312. По информация предоставена от Министерство на земеделието и храните, до края на годината би трябвало да стартира прием по мярка 313 - „Насърчаване на туристическите дейности”. На този адрес можете да следите за актуална информация и обяви.

Когато се публикува нова покана за набиране на проектни предложения и заповед за изпълнението на съответната мярка, ще има и конкретни насоки за кандидатстване, в които е описано какви документи е необходимо да се представят и на какви изисквания трябва да отговарят кандидатите.

Тук можете да намерите повече информация за мярка 311 като ориентир за изисквания и документи. А тук за мярка 312.

Не бива да ви притеснява това, че вече има изградени подобни къщи във вашия район, ако общината ви е в списъка с допустимите общини по програмата и съответната мярка.

Надяваме се тази информация да ви е полезна.
Екипът на ИнвестНет
здравейте, Бих желал да попитам дали е възможно финансиране на проект за изграждане на ферма за кокошки носачки по програмата за развитие на селските райони по мярка 311 и мярка 312. Притежавам единствено място-парцел за изграждането, което има нужните разрешителни за строеж.също така от две години съм регистриран като земеделски производител. За другата част, изграждане на сградата и закупуване на кокошки и т.н. се нуждая от финансиране по някои от мярките. ще ви бъда много благодарен ако можете да ми предоставите малко по-подробна инфорамация за начина на кандидатстване и финансиране. Благодаря ви предварително !
За съжаление не можете да кандидатствате за финансиране по тези две мерки, защото според Наредба №29 и Наредба №30 от 11.08.2008 година дейността по производство на яйца не е включена във възможните дейности. Възможна друга мярка е 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” (Наредба № 9 от 3.04.2008 г.) ако нямате навършени 40 години, но към днешна дата по тази мярка не се приемат документи. За да кандидатствате по нея, трябва да има обявена покана на страницата на Министерството на Земеделието и храните (http://www.mzh.government.bg). По тази мярка можете да финансирате изграждането на сгради за земеделска дейност. Самото кандидатстване по мяраката е свързано с изготвянето на бизнес план на бъдещата дейност и попълването на Заявление за подпомагане по мярка 112 (Образец).

Във всеки случай, искаме да Ви напомним, че финансирането по оперативните програми не покрива 100% от разходите, а е нужно и собствено участие, което варира спрямо различните програми (25-30%).

Повече информация за оперативните програми можете да намерите в секцията ни посветена на тях.

Другият вариант е да кандидатстване за кредитиране пред някоя финансова институция.

Надяваме се да сме Ви били от полза.

Екипът на МОИТЕ ПАРИ
С цялото си уважение към коментарите в цвят жълто, но има много неточна и невярна информация. В последния съвет например неправилно обяснямате финансирането по оперативните програми. Не знам дали правите разлика между субсидия и грант, и изхождайки от тази презумция, би следвало да обясните, че при кандидатставне със програма, осигуряваща субсидия за допустими инвестиционни разхоиди от даден проект, първо се изпълнява проекта със 100 % осигурен финансово ресурс - без значение дали е собствен или привлечен. Субсидията е процент от изпълнените допустими разходи по проекта и в се движи в границите от 50 до 100% при определени изпълними критерии от кандиата. При оперативни програми, предлагащи подпомагане под формата на грант - гранта може да се получи преди изпълнение на проекта. При определени схеми кредит комбиниран с грант- гранта се изпълнява след изпълнение, което предполага наличие на финансов ресурс без да се смята гранта, и при извършен одит от независим експерт , в края на проекта се изплаща гранта. Не мога да разбера защо в последния коментар насочвате човека към 112 мярка, при условие, че иска да изгради животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки. Това си е сериозна инвестиция, изискваща значително по-голям ресурс и е логично да се бори за по-голяма субсидия от възможната максимална 25 000 евро (за 5 години) която се предлага от 112 Мярка, която описвате. Такава е 121. Да, тя не е активна в момента, но и описваната от Вас като възможна за кандидата - 112 -та мярка , също не е активна. Освен това 112 -та е много ограничаваща за кандидата в сравнение със 121-ва Мярка "Инвестиции в земеделски стопанства". Наредбата е № 8. Но далеч не смятам, лично аз, че и двете мярки са най-добрия вариант за човека, особено , че липсва всякаква яснота за бъдещото на двете мярки, и от гледна точка на условията на икономическа криза, със изключително ограничено финансиране на нови инвестиционни проекти. Визирам поведението на банките. Трудно много трудно биха отпуснали кредит за нов обект, освен ако не обвържат човека с непосилни условия - лихва 18 % и повече процента и 150 -200 % обезпечения + прибиране на евентуалната субсидия при подписан договор за такава. Има много гъвкави схеми от национално финансиране - с пари от бюджета, кредити на преференциална лихва, което е предпочитано пред банките. Вече е въпрос на това дали се търси банка или не за осигуряване на финансиране за проекта и в какъв процент е привлечения капитал за изпълнение на проекта - ферма за кокошки. Субсидията ще се получи след изпълнен на 100 % проект, което означава че трябва да се осигури финансиране на 100 % без да се включва очакваната субсидия. ПРСР не предлага грантове. По тоншение на Коментара от ИНВЕСТнет Публикуването на покана за прием на проекти по дадена мярка от ПРСР 2007 -2013 година не е свързано с публикуване на Насоки за кандидатстване и списък на изискваните документи . В тази програма НЯМА насоки за кандидатстване. Публикува се Заповед за стартиране на прием на проекти с начална дата и крайна дата .Заповедтта се публикува 15 дни преди отварянето на приема на интернет старницата на ПРСР и МЗХ. Не знам Вие за какви насоки за кандидатстване говорите, но явно повече сте работили с програма Конкурентноспособност. Единствения документ на който се позовава поканата и Заповедтта за прием на проекти е Наредбата за съответната Мярка от ПРСР.
Има неточности в един от жълтия коментар от 2009 година - говори се за селски общини от списъка на програма САПАРД. Към 2009 г. САПАРД не се прилага като програма на ЕС в частта си одобрение на нови проекти. Списъкът на селските общини е динамична величина по принцип и съществува възможност кандидататите да се заблудят че тези по ПРСР и по САПАРД са единтични. Но това не е така
Здравейте,имам един въпрос.Собственик съм на къща в село Мадара област Шумен.Преди 2 години със собствени средства се опитах да направя къща за селски туризъм но ми свършиха финансите и неуспях.Та въпроса ми е мога ли да бъда подпомогнат от Еврофонд развитие на селските райони и какви са условията
Във връзка с възможностите за финансиране на дейности свързани със селски туризъм, можем да ви насочим към Програмата за Развитие на Селските Региони (ПРСР).

Една от четирите оси на програмата – трета ос е насочена към развитие на устойчив туризъм.

Проекти в сферата на туризма могат да се разработват по мерки 311, 312 и 313 в рамките на тази трета ос.

Ето и повече информация за самите мерки:

Мярка 311 “Разнообразяване към неземеделски дейности”:
Цели на мярката:
• насърчаване на разнообразяването към неземеделски дейности, чрез земеделския сектор
• насърчаване на създаването на възможности за заетост и на повишаване на доходите на населението от селските райони
• насърчаване на развитието на интегриран туризъм в селските райони.
Бенефициенти:
земеделски производители в общини от селските райони
Териториален обхват:
Мярката ще се прилага в 231 общини в селските райони.
Области за подпомагане /индикативен списък/
• селски туризъм;
• местно занаятчийство;
• преработка и обработка, пласмент и продажба на продукти и услуги, които не се подпомагат по мярка 123 и крайният продукт не е в Анекс І;
• инфраструктура и оборудване за предоставяне на социални услуги за селското население;
• работилници за поддръжка и ремонт на машини и съоръжения;
• производство на енергия от възобновяеми източници.
Интензитет на помощта - до 70%
Минимална стойност на проект - 5 000 евро
Максималнастойност - 400 000 евро

Мярка 312 “Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”
Цели на мярката:
• насърчаване на растежа и създаване на нови работни места в неземеделски микропредприятия в селските райони;
• насърчаване на предприемачеството в селските райони;
• насърчаване развитието на интегриран селски туризъм.
Бенефициенти:
Микропредприятия (новорегистрирани/ съществуващи), (по-малко от 10 работници и по-малко от 2 млн. евро годишен оборот), работещи в неземеделски сектори в селските общини.
Териториален обхват:
231 общини от селските райони.
Области на подпомагане:
Подпомагат се инвестиции и свързани с тях външни услуги по маркетинг и мениджмънт за развитие на дейностите в неземеделски сектори като:
• преработвателна промишленост – производство на мебели, леко машиностроене и т.н.
• производство на възобновяема енергия
• услуги – развитие на дейности, свързани със селски туризъм от частни микропредприятия, отдих и спорт, създаване и развитие на консултантски и бизнес услуги, социални грижи и здравеопазване, транспортни услуги и т.н.
Интензитет на помощта - до 70%
Минимална стойност на проект - 5 000 евро
Максималнастойност - 400 000 евро

Мярка 313 ““Насърчаване на туристически дейности”
Цели на мярката:
• насърчаване на растежа на доходите и създаването на заетост в селските райони чрез подпомагане развитието на интегриран селски туризъм;
• разнообразяване и подобряване на туристическата инфраструктура, атракциите и съоръженията за посетители в селските райони;
Бенефициенти:
Общини, юридически лица с нестопанска цел. Няма да се отпуска помощ на бенефициенти, допустими по мерки 311 и 312.
Териториален обхват:
Мярката ще се прилага на територията на селските общини с население под 10 000 души, общо 103 общини
Области на подпомагане:
1. Изграждане или обновяване на туристическа инфраструктура, съоръжения и/или атракции за посетителите:
а) атракции за посетителите и места за отдих и развлечения: посетителски центрове за представяне и експониране на местното природно и културно наследство;изграждане на малки по размер атракции на открито и закрито, малки по размер центрове за изкуство и занаяти, както и центрове за временни изложения с туристическа цел;
б) съоръжения и места за спорт и отдих: туристически и колоездачни пътеки; инфраструктура и съоръжения за рафтинг, пешеходен туризъм, планински туризъм и други спортове;
в) съоръжения за обществената инфраструктура – информационни пунктове, информационни табла и пътепоказатели за туристическите места и маршрути, заслони и съоръжения за безопасност и т.н.
2. Разработване и маркетинг на туристически продукти:
а) разработване на туристически маркетингови стратегии на местно ниво и информационни материали;
б) изграждане на електронни системи на местно ниво за резервации в селските райони.

Интензитет на помощта:
• до 100% за общини;
• до 70% за юридически лица с нестопанска цел;
• стойност на проектите 10 000 евро - 200 000 евро, като стойността на субсидията не може да надвишава 200 000 евро за три последователни данъчни години за бенефициенти - юридически лица с нестопанска цел.

На официалния сайт на програмата може да откриете допълнителна информация относно възможностите за финансиране, актуални покани за кандидатстване, необходими документи и срокове.

Надяваме се да сме ви били от помощ!
Здравейте. Купих едно място на брега на яз.Виница(тича). Мястото ми е малко над 3 декара граничещо с водата. Има 3 фургона една малка тухлена постройка но нищо особено. Идеята ми е за 6 или 7 къщички тип бунгала но от камък или каммък+керпич покривите задължително от камък, дворът облагороден по определен начин ................. имам снимки които мога да изпратя за да добиете по реална представа как изглежда. Въпросът ми е към кого мога да се обърна за повече информация и кандидатстване за евро финансиране, какъв е процентът на усвояемост, колко струва наемането на такъв консултант и до каква фаза и степен мойе да ми помогне и гарантира за успех на проекта. Ако някои може да ми погне благодаря предварително.
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.