За да бъде едно начинание успешно, то се нуждае от стриктно планиране и следване на определен план. Същото с пълна сила важи и за личните финанси – познаването на механизмите за управление, възможностите за инвестиции и различната доходност, която носят те, са причината, поради която в дните между 16 и 18 юни в Sofia Ring Mall за първи път се организира Експо „МОИТЕ ПАРИ“.

Възможните рискове при избора на спестовни механизми, които могат да бъдат избегнати, както и предимствата, които дават услугите на кредитния консултант, са сред акцентите, които ще бъдат разисквани по време на изложението. За първи път ще бъде представена и новата услуга Моите Пари Консулт, която помага на хората да се ориентират по-добре във финансовите продукти на пазара и да вземат правилните решения в управлението на личните си финанси. За ползите от правилното планиране и управление на личните финанси говори и Николай Логофетов, изпълнителен директор на Моите Пари Консулт: „Българинът все повече се интересува и започва да приема личното финансово планиране като услуга, която да му помогне да подреди собствените си финанси и да се информира и вземе най-доброто решение за себе си в динамичния и разнообразен финансов свят. Основно клиентите се интересуват как да инвестират по-доходоносно и да си подсигурят по-достойни старини. Също така се търсят различни защити и покрития срещу определени рискове. Актуални са и пенсионни, здравни и спестовни продукти.“

Дали обаче като манталитет българите са способни да се отнесат сериозно към предизвикателството, наречено финансово планиране? Оказва се, че това дали да държат средствата си на спестовен влог в банката или да инвестират, е сериозна дилема и ако не бъдат консултирани правилно, с реалните параметри на други възможности, хората масово не се възползват от тях. „Относително малък процент от хората планират финансовото си бъдеще. Като цяло българите предпочитат да живеят за момента и да харчат парите си сега, отколкото да заделят за продължителен период от време и да мислят за старини. Предимно заделят по някой лев в депозити и в недвижим имот, тъй като вярват, че това са най-сигурните и успешни инвестиции. В тази връзка финансовите цели, често са, да се сдобият с жилище (обикновено на кредит) и да спестят някаква сума в банката. Едва в последните години започнаха да се замислят за своето здраве, защита, инвестиране в по-високодоходни инструменти, заделяне за допълнителна пенсия, образование за децата и др.“, споделя г-н Логофетов. Според него е редно да бъде обърнато внимание на информираността, която имат хората относно възможните рискове при инвестиции. За момента културата на вземане на финансови решения на българите е недостатъчна, в сравнение с тази на хората от западна Европа. За щастие нещата бързо се променят, но хората имат нужда от адекватно консултиране, за да вземат правилните решения. По въпроса г-н Логофетов казва: „Средните нива на платените премии за лично застраховане на глава от населението в Европейските държави е около 1200 евро на година, а в България е около 50 евро. Това е показателно и отразява реалната ситуация на пазара, но също така и разкрива сериозния потенциал за подобни продукти у нас. Все повече хора пътуват и учат или работят по света, обменят информация, ползват интернет, социални мрежи, големите международни финансови компании вече предлагат продуктите си у нас и пазара се развива“.

Съществуващите алтернативи на банковите депозити са различни по вид, носят различна доходност, както и различен процент на риск от загуба. Затова препоръката на специалистите е клиентите да се информират добре, както и да преценят какви са приоритетите, нуждите и склонността им към риск. „Има алтернативи на банковите инвестиции, при които може да се постигне по-висока доходност в дългосрочен план (от 5 до над 20 години). Такъв тип инструменти са Взаимните фондове, Индексните фондове, Застраховките живот, свързани с инвестиционен фонд и др. При подобни инструменти трябва да се има предвид, че има вероятност в определен период стойността на закупените дялове да е по-ниска от реално инвестираните средства, затова е добре, човек да се въоръжи с търпение и да изчака (без да прекъсва инвестицията си) този период да отмине, след което отново ще се постигат по-високи доходности. В зависимост от степента на риск, избрания инструмент и продължителността, доходността може да варира от 2-3% годишно до 10-15% годишно“, казва Николай Логофетов.

По време на Експо „МОИТЕ ПАРИ“ специалисти в различни области на финансовите услуги ще бъдат на разположение на посетителите, за да отговорят на всички техни въпроси. Част от програмата на събитието ще бъде и лекция на тема „Как да се защитим от рискове, докато спестяваме доходоносно“, изнесена от Николай Логофетов. Заповядайте в Sofia Ring Mall в дните от 16 до 18 юни и задайте всички въпроси, които ви интересуват.