Интервю с г-н Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг с фокус върху инвестиционни консултации, прогнози, обучение и образователни проекти, лектор на EXPO MoitePari 2019.

Г-н Цачев, все повече специалисти в областта на финансите предвиждат нова икономическа криза. Как потребителите да планират своите инвестиции в подобна среда на повишена несигурност?
Дали човек ще планира инвестициите си в период на предстояща криза или на предстоящ икономически възход няма абсолютно никаква разлика. Просто се избират различни финансови инструменти. В период на повишена несигурност е добре да се избягват рисковите инвестиции. Например, тези инвестиции, които растат по време на криза, са държавните облигации. Съответно когато имаме очаквания за възход сменяме позициите си. Започваме да инвестираме в акции, които много динамично се развиват в този период, а по време на криза търсим сектори, които защитават капитала, например, компании, които дават по-високи дивиденти и имат стабилен приход. Разликата е в това, че когато се говори за криза и за несигурност, пазарите стават изключително динамични за кратък период от време. Последните месеци виждаме много често поне 1-2 дни от седмицата, в които акциите се движат нагоре и надолу с по 1-1.5%, което е изключително голямо движение. Някой път за броени дни буквално има спадове от 10 – 15% и това е голямата разлика за нормално функциониращия пазар. Това е голям проблем за много инвеститори, защото е много тежко, когато психически си се подготвил пазара да ти носи някакви печалби. Повечето хора стават много чувствителни на тези движения.

 

В тази връзка каква е зависимостта между риска и доходоността?

 

По принцип при един нормален пазар, колкото повече риск се поема, толкова повече възвръщаемост би трябвало да носи тази рискова инвестиция. Разбира се, това е при един работещ пазар. При един пазар, който е много динамичен, рискът, който се поема става по-голям от възможната доходоност.

Можем да кажем, че българският потребител е готов да управлява сам своите инвестиции? Чувства ли се сигурен да инвестира или предпочита да спестява своите средства?
Ще започнем оттам, че инвестирането и спестяването не са противоположни. Човек спестява парите си когато има повече доходи, отколкото разходи. Когато е обратното няма как да спестява, нито как да инвестира. Това, което ние възприемаме като спестяване е да сложиш парите си на депозит. Това е също вид инвестиране. Инвеститорът, или да кажем спестителят, е избрал да сложи парите си в банков депозит, който има много ниска възвращаемост, който съответно му носи възможност да се изтегли за някакъв период от време. Той знае, че ако е месечен депозит ще разполага с тях всеки месец и т.н. и знае, че той има достъп до тези средства всеки един момент. Това всъщност сама по себе си е една нискорискова инвестиция.

 

Инвестициите се определят от рисковия профил и целите на потребителяю

По време на EXPO MoitePari вие ще представите темата „Успешният път на инвеститора“. Откъде минава той и кои са стъпките, които трябва да направим?

Пътят е в това човек да разбере, че когато някой му обещава повече доходност, това означава, че той ще поеме и повече риск, защото няма безрискови печалби. Няма как да получава много пари, без някой да прави усилия за това, защото всяка една инвестиция, за да бъде една успешна означава, че трябва да има успешен мениджмънт и ясна стратегия. Ние ще покажем именно това. Какво означава да поемеш повече риск? Как той се отплаща с времето, съответно какви са големите опасности, защото когато имаме една голяма финансова рецесия, финансова криза, икономическа рецесия акциите падат с 30-40%, в случая от 2008 г. индексите паднаха с повече от 50%. По време на форума ще припомним, че в подобни моменти, когато всички са притеснени за средствата си, е времето, когато всъщност големите инвеститори слагат парите на масата! Тогава акциите са най-евтини. Тогава хората са уплашени и продават, поради една или друга причина. Ще кажем на участниците: „Когато Вие разберете, че светът е в такава ситуация, независимо дали е 2020, 2022 или 2025 година, тогава е времето Вие да научите Вашите пари да работят на капиталовите пазари“. Хората вече знаят какво е да имаш дългови финансови инструменти, знаят и какво е да инвестираш в борсово търгувани фондове. Знаят значението на златото като финансов инструмент. Ние ще надградим това и ще покажем какво се е случило през последните години, защото има много голяма разлика между това какво са правили акциите предните 25 години, какво правят последните 5 години, като възвращаемост. Когато говорим за нискорисковите инструменти. ще дадем и рационалните очаквания какво може да се показва, като доходност и средна доходност следващите няколко години, т.е. дори човек да си каже „Аз съм съгласен с това да инвестирам постепенно“. Това е едниният момент от успешния пътя на инвеститора, да инвестираш постепенно – стъпка по стъпка.

 

Как потребителят да се ориентира в голямото разнообразие от финансови инструменти за управление на личните си финанси?

Правилните финансови инструменти винаги са тези, които са свързани с нашите цели и икономическата обстановка. В 95% от случаите трябва да се търси опростяване на инвестицията, защото това дава възможност тя да се контролира много по-лесно. Когато хората влязат в нещо прекалено сложно, което изисква много повече време и усилия, най-вероятно на един етап ще пропуснат нещо по следенето на тази инвестиция. Възможно е също да рискуват да влязат в някакъв проблем от рода на това, че ще правят прекалено много сделки, ще плащат прекалено много високи разходи за инвестирането и накрая няма да успеят да постигнат това, което са смятали. Това е най-важното нещо за инвестирането, човек да намери не само финансовите инструменти, които съвпадат с неговата стратегия, но и това да бъде максимално най-добрият вариант за него, защото говорим за десетки хиляди финансови инструменти.

 

Вие ще се включите за втора година в EXPO MoitePari. Кое Ви провокира да участвате отново и какво очаквате от участниците във форума?

Най-големият ни стимул е това, че видяхме хората, които са там, да искат да научат нещо. Това са хора, които осъзнават факта, че финансовите пазари са много добър начин да съберат тези, които имат спестявания и тези, които търсят инвестиции за парите си. Ние искаме да научим хората как да управляват средствата си ефективно, защото вярваме, че България е изостанала в развитието си по тези въпроси. Колкото повече от тези десетки, милиарди левове като спестявания се насочат по правилен начин, толкова по-добре ще могат да се компенсират големите недостатъци, които има пенсионната ни система в България. Това е и ценността на EXPO MoitePari. Това е първото събитие в страната, където човек може да отиде и да получи информация, разговаряйки с доказани професионалисти изцяло на финансови теми.