теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

"АКБ Форес" и "Армейски" ПФ са новите два фонда, добавени към пъзела с масовата приватизация.


от Екип MoitePari.bg
1 гласа5772 прочитания


В началото на юли стартира кампанията на MoitePari.bg „Koлĸo cтpyвaт aĸциитe ми oт мacoвaтa пpивaтизaция и ĸaĸви дивидeнти ca oбявeни зa пoлyчaвaнe“. Целта ни е с общи усилия да проучим иcтopията нa бившите приватизационни фондове, да съберем информация дaли дpyжecтвoтo e публично, в лиĸвидaция или пъĸ cпpянo oт тъpгoвия, ĸaĸтo и дoпълнитeлнa пoлeзнa инфopмaция.

Какво открихме до тук?

Приватизационен фонд АКБ Форес - социален" – АД е регистриран на 26.11.1996г. Фондът е създаден с предмет на дейност: придобиване на акции от предприятия, предложени за приватизиране срещу инвестиционни бонове, управление и продажба на тези акции, инвестиране в ценни книжа на други емитенти. При самото създаване на фонда собственици са:
- група физически лица с дял 99.55%;
- Николай Йорданов Банев с дял 0,02%;
- АКБ Форес с дял 0.43%

Ново име

"АКБ Корпорация" ХАД
Старо име

ПФ "АКБ-Форес Социален"
Контакти

Липсват данни

Създаден с чешки капитали, фондът е един от най-големите фондове по набран капитал в инвестиционни бонове. Привлича значителен брой акционери – близо 90 хиляди и се нарежда на 5-то място сред останалите приватизационни фондове. Рекламата е била основен метод за привличане на акционери.

На 15.01.1998 г. ПФ АКБ Форес прекратява дейността си, като фондът се пререгистрира в холдинг - АКБ Корпорация АД. За разлика от приватизационния фонд, при регистрацията на холдинга се появява и държавно участие – 43.79%, което през 2002 г. намалява на 18.64%.

АКБ Форес е един от фондовете, които от началото на дейността си не са раздавали дивиденти на акционерите си.

Борсов код на дружеството 4AN.

Следете подробности и се включете в дискусията тук: http://forum.moitepari.bg/posts/t528-AKB-Korporacija-KhAD--AKB-Fores---Socialen 

Вашият опит с масовата приватизация може да е полезен и на други!Следващият фонд, за който вече разполагаме с информация е:

Ново име

Армейски Холдинг
Старо име

"Армейски" ПФ
Контакти

София 1784 , ул. "Михаил Тенев" 12
Бизнес-център "Евротур" Офис 5
E-mail: armhold@mail.bg

Директор за връзки с инвеститорите:
Цветанка Лазарова
Тел./факс 02/986-35-83
Сайт: www.arm-hold.com/

"Армейски приватизационен фонд" е създаден през 1996 г. за участие в първата вълна на масовата приватизация, като успява да набере доста инвестиционни бонове от граждани. Както показва името на фонда, голяма част от инвестиционните бонове са на заети пряко или непряко в армията. През 1998 г. дружеството е преобразувано в холдингово под името "Армейски холдинг".

През 2000 г. и 2001 г. дружеството разпределя дивидент, благодарение на положителните резултати от дейността си. За 2000 г. на акция са разпределени по 0.08 лв., а за следващата 2001 г. дивидентът е 0.06 лв. Няма данни след това да е бил разпределян дивидент, тъй като през по-голямата част от времето дружеството е било на загуба. 

Борсов код на дружеството 4AF.

Следете подробности и се включете в дискусията тук: http://forum.moitepari.bg/posts/t530-Armeiski-Kholding---PF--Armeiski

Какво остава?

Остават още 66 приватизационни фонда, които трябва да бъдат проучени. Споделяйте информацията, с която разполагате за дружествата на адрес http://forum.moitepari.bg/category/16-MASOVA-PRIVATIZACIJa. Нека заедно сглобим пъзела за всеки един от 80-те фонда. През месец септември ще публикуваме обобщен анализ, въз основа на събраната информация във форума.
Свързани ключови думи