теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

#Паричко: Покупка на жилище


0 гласа12801 прочитанияВ забързания натоварен живот всеки мечтае и копнее да има свое местенце в света, което да нарече свой дом, където да намери своя пристан на спокойствието. . Да създадеш собствения си дом в мечтите е лесно, но в реалния свят това е обвързано с доста сериозен разход. Дошъл е моментът, в който искате да се установите, срещнали сте човека, с който искате да създадете семейство и на дневен ред е дошла покупката на жилище. Какви стъпки трябва да предприемете?

Първoтo и най-важно нещо, което трябва да направите, когато решите да създадете семейство, е да изградите стабилен и здрав семеен бюджет. Това не означава, че непременно трябва да се стремите към високи доходи, безспорно е добро, ако се случи, но не и задължително условие за финансовата стабилност. Най-важното е да направите правилно преразпределяне на бюджета си: доход-разход. Покупката на жилище е една от най-сериозните инвестиции, които предстоят на семейството. Ако не разполагате с достатъчно спестени средства, това е едно сериозно перо в графата разходи на бюджета Ви. 

Може би имате желание още днес да се сдобиете със собствен дом, но ако нямате средствата, е добре да помислите, дали не бихте могли да отделите няколко години, за да съберете необходимата Ви сума за самоучастие при покупката на жилище с ипотечен кредит. Как става това? Със строга финансова дисциплина - добро разпределяне на разходите, без да се подлагате на лишения. Заделянето на средства не бива да нарушава комфортa Ви и стила на живот. 

Когато стигнете до момента на теглене на жилищния кредит,  трябва да внимавате и да знаете някои неща, които биха могли сериозно да намалят разходите Ви в дългосрочен план. 

1. Проверете финансовите си възможности преди да предприемете действия по търсенето на имот. Важно е да знаете на база Вашите доходи, какво външно финансиране бихте могли да си осигурите и така да се насочите към имоти до определената сума. Това безспорно ще Ви спести време и нерви и не на последно място разочарование, ако харесате жилище над Вашите възможности. Заслепени от блясъка на скъп и непосилен за Вас имот, ще пропуснете Вашето местенце, Вашият пристан, Вашият дом. 

2. Ако сте пропуснали стъпка 1, много лесно може да попаднете в капана на прибързаното капариране на жилище. След месеци на огледи и лутане из пазара на имоти, виждате мечтаното местенце, където да създадете Вашия дом. Капарирате жилището, без да сте осигурили финансиране. А сега накъде? Обикновено размера на капарото възлиза на 10% от стойността на жилището, което при пазарните цени на имотите е една значителна сума. Ако не успеете да намерите необходимите средства в ограничения срок на предварителния договор за покупко-продажба, може да загубите парите за капарото. Не прибързвайте.

3. Не сте финансист и финансовата терминология Ви е бегло позната. Знаете, че лихвата определя оскъпяването и избирате продукт само на тази база. Но каква е изненадата, когато отидете в банката и започнат да Ви обясняват за допълнителните условия по кредита, като застраховки и такси. И се появява един такъв термин като ГПР (Годишен процент на разходите). Именно този термин, изразен като процент, Ви показва реалното оскъпяване по кредита. 

Какви са възможностите Ви да се ориентирате в многото конкурентни оферти с различни условия и сложни финансови термини.

За хората, непрофесионалисти в областта, стана трудно да се ориентират в това море от информация. Може да решите да обикаляте банките от клон на клон, но имайте предвид, че там е възможно да Ви покажат информация с определено ГПР, което при сключване на сделката да се окаже малко по-различно, защото дадена малка таксичка или застраховчица са изпуснати. А това освен, че ще Ви коства излишни нерви, безспорно ще Ви отнеме и доста време. 

Може да направите проучване в интернет. „Сравни и спести“ е мотото на нашия Паричко.  Просто влезте на www.moitepari.bg и сравнете офертите на всички банки представени на българския пазар на едно място и с няколко прости действия. Просто въведи стойност на имот, желаната сума и срок на кредита и ще можеш да сравниш и намериш най-добрата оферта за твоите нужди. 

Намерете най-добрата оферта за ипотечен кредит

Може да се обърнете и към професионален необвързан кредитен консултант. Напълно безплатно той ще направи за Вас всички изчисления и проверки и ще Ви предложи до 3 оферти, от които да изберете най-подходящата за Вас. Не се колебайте и пуснете заявка за консултация още днес.

Свързани ключови думи