теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

12.6% реален ръст на новоотпуснатите жилищни кредити


от Иван Стойков
0 гласа1749 прочитания

Това сочат окончателните данни на БНБ в края на април

Участие на Иван Стойков, Старши финансов анализатор от www.MoitePari.bg в предаването "Бизнес старт" по BLOOMBERG TV

Новоотпуснатите кредити изпреварват темпа на погасяване на вече отпуснати кредити. Това каза финансовият анализатор в портала „Моите пари“ Иван Стойков в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Новоотпуснатите ипотечни кредити през април са били 256 млн. лева. Сравнено със същия период на миналата година, тогава са били 238 млн. лв., което в случая представлява един ръст от близо 8%. /.../ Прави впечатление, че общата експозиция на жилищните ипотечни кредити за домакинствата в рамките на една година нараства с 12,6%, което е достатъчно показателно за това, че новоотпуснатите кредити изпреварват темпа на погасяване, и то с доста, на вече отпуснати кредити. Поради това само за този период април 2017-април 2018 г. има 13% нетен ръст на жилищните ипотечни кредити“.

Намерете най-добрата оферта за ипотечен кредит

Анализаторът добави, че засиленият интерес към кредити отдава на това, че в момента лихвените нива на жилищните кредити са изключително изгодни. Освен това:

„Както показват априлските данни на БНБ, при жилищните кредити в най-популярните валути – лева и евро, в рамките на една година кредитите са поевтинели с повече от половин пункт“.

При потребителските кредити ръстът е скромен – с около 4,5%, като общата експозицията по потребителски кредити е почти 9,2 млрд. лв.

Целият разговор вижте във видеото.