теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

3 съвета, с които да спестиш пари


3 гласа2442 прочитания


Всеки иска да има известна сума пари „настрани“. Това, често е трудна, но не и непостижима задача. Много важно условие е да си поставите цели и да приоритизирате разходите си. 

Да отделяте пари настрана е наистина полезно в дългосрочен план, но много хора често не успяват да се справят. Ето защо експертите на БНП Париба Лични Финанси подготвиха три важни съвета, които ще Ви помогнат да започнете да спестявате.

Първо заделяйте, после харчете

Един от най-лесните начини да спестите пари е да не си давате възможност да ги похарчите. Това означава, че когато получите заплатата си първо отделете от нея това, което искате да спестите. Може да направите автоматичен превод от сметката, в която Ви превеждат месечното възнаграждение към спестовната Ви сметка. 
Преди да отделите съответната сума за спестяване е добре си определите цели, за да се мотивирате. 
Определете си и времева рамка. Например, трябва да спестите сумата „Х“ до края на годината. Така управлението на спестяванията и разходите Ви ще е доста по-лесно. Наблюдавайте месечния си бюджет и го спазвайте стриктно, за да постигнете целите си.

Спестявайте отрано, за да трупате повече

Много по-лесно е да натрупате спестявания, ако започнете от възможно най-ранна възраст. Поставяйте си реализуеми цели, които са по силите и възможностите Ви. Така е най-лесно да спестявате. Колкото по-рано си oтворите спестовната сметка, толкова по-голяма ще е печалбата Ви от натрупаните лихви. Определете в месечния си бюджет сума, която да спестявате и я увеличавайте всеки път, когато имате по-малко разходи.

Паричка по паричка, голяма спестовна сметка

Когато Ви е трудно да отделяте от доходите си за спестявания, много лесно можете да загубите желание и мотивация да продължите.. Въпреки това, без значение, колко малко можете да отделяте от месечните си доходи, не спирайте да спестявате. Тази година може да успеете да спестите само 1 000 лева, но другата може да са 2 или 3 пъти повече.

Като заключение Ви даваме няколко идеи как да увеличите приходите си, като помислите за допълнителни източници на доход
Свързани теми