теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

3D Secure


от Екип MoitePari.bg
4 гласа4236 прочитания

През последните няколко години нарастващата тенденция, регистрирана в сегмента на онлайн плащанията, беше подсилена от 3D Secure стандарт - решение за сигурност при електронни транзакции, разработено от международни организации за плащане. Стандартът е предназначен за намаляване на рисковете от измами и повишаване безопасността на онлайн плащанията с платежни карти като има положително влияние както за клиентите, така и за търговците. Този стандарт има различни названия  в зависимост от международната организация  за плащане. Например, MasterCard 3D Secure решението се нарича MasterCard SecureCode. 

SecureCode ™ е лична парола, която е известна само на картодържателя и издателя на картата  и картодържателят  трябва да въвежда всеки път, когато прави онлайн плащания. Включването в системата може да се направи директно от сайта на банката или в един от клоновете. Според УниКредит Булбанк е налице увеличение на броя на хората, които искат да използват услугата за сигурни плащания в интернет. Повече от 15% от клиентите им използват активно 3D Secure за сигурни плащания в Интернет, в сравнение с 2011. Обемите за първите 9 месеца на 2012 г. вече са надхвърлили с  повече от 4 млн. лв. тези за цялата 2011 г.

За клиенти, които регистрират за услугата  собствени кредитни карти за физически лица и за бизнес клиенти – във високия сегмент  - процентът на активиране на услугата,  сравнен с всички карти, може да достигне 70%, докато при стандартня  сегмент на кредитни карти  това е около 30%, според  данни на УниКредит Булбанк.

Много е важно за картодържателите да  запишат своите карти в 3D Secure системата и да ги използват онлайн на защитени уеб сайтове. С цел да се правят транзакции в 3D Secure система, както онлайн търговец ът така и картата на потребителите трябва да бъдат записани.

Записването на картата в 3D Secure е проста процедура, която да бъде следвана, тя не трае повече от 5 - 10 минути. Клиентът трябва да се свърже с банката-издател и да попита дали системата е на разположение. Ако отговорът е положителен, тогава записване може да се извършва директно на интернет страницата на банката или в един от нейните клонове. Независимо от метода на записване на потребителя се дава парола, известна само на него, която трябва да се въвежда всеки път, когато той иска да купи даден продукт или услуга от Интернет. Картодържателят трябва да бъде внимателен, за да състави парола от букви и цифри и да не я разкрива на никого, за да се намалят рисковете за измама!

Независимо дали картата е записана в 3D Secure системата или не,  много е важно потребителят да проверява дали уебсайтът на търговците е защитен. Защитеният сайт използва определени протоколи и правила за предотвратяване на възможността за измама. Защитените сайтове може да бъдат разпознати лесно, тъй като те показват лого, като MasterCard SecureCode.

Резултатите от анкета, проведена от МОИТЕ ПАРИ, показват, че близо 42% от респондентите не ползват и не знаят какво е 3D Secure. Според анкетата само 23% я използват и разбират, че 3D Secure предоставя допълнителна сигурност за техните онлайн плащания. MasterCard се ангажира да повиши информираността на картодържателите в България и по света за всички мерки за сигурност, които могат да бъдат предприети от картодържателите, за да се наслаждават на бързо, удобно и безопасно онлайн пазаруване. Настоящата съвместна кампания с МОИТЕ ПАРИ е най-новата инициатива, която MasterCard провежда в България с цел да помогне на картодържателите да разбират и използват най-новите решения, които подобряват техния начин на плащане. 

Все повече онлайн търговци, както местни, така и международни, са започнали да използват 3D Secure технология, за да се повиши доверието на клиентите и за осигуряване на картовите плащания. 

Друга  мярка за защита на потребителя е той да търси повече информация за търговеца, за да тества доверието към него. Всеки подозрителен аспект може да се намери във форуми, групови дискусии на недоволни клиенти, блогове или социални мрежи.  След като клиентът реши да закупи даден продукт или услуга, той трябва да прочете търговските условия по отношение на политиката за поверителността или механизма за доставка и плащане, за да се гарантира, че той е напълно информиран. Както потвърждението  по електронната поща така и фактурата трябва да се съхраняват в случай на спор.

Когато  пазарувате онлайн е добре да използвате картата на интернет сайтове, регистрирани с 3D Secure система, стандартно решение за сигурни транзакции в Интернет. Тези сайтове трябва да показват специално лого като "MasterCard Secure Code". За да се възползвате от предимствата на онлайн плащанията най-добре е да бъдете сигурни, че транзакциите са с високо ниво на сигурност  и е препоръчително потребителите да записват картите си в SecureCode ™ система.

Сравнете всички оферти за кредитни карти от банкови институции

Свързани ключови думи