теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

4 факта за бързите кредити, които е добре да знаем


8 гласа5574 прочитания

01. Наистина ли са толкова скъпи бързите кредити?

Бързината си има цена и без съмнение бързите кредити не са евтини. Все пак добре е да имаме предвид следното.

ГПР (или годишният процент на разходите) е общият разход на кредита за потребителя, изчислен по една сложна и неразбираема за средностатистическия клиент формула. Той е инструмент въведен от законодателя, за да помогне на клиента при избора на кредит. В повечето случаи действително прави по-лесно ориентирането.

Това, което често се пропуска при годишния процент на разходите е именно думичката годишен. Тъй като бързите кредити най-често са със срок от 1 до 3 месеца, то ГПР се оказва мярка не особено подходяща за приложение при бързите кредити.

Казано с други думи, това е същото като да попитаме на рецепцията на хотел колко струва стаята, и вместо 50 лв., без много много обяснения да ни отговорят, че струва 18,250 лв.!!! Това може и действително да е годишната цена на стаята, тази информация обаче не е много релевантна, след като въобще нямаме намерение да останем за цяла година.

Извод: Ако кандидатствайки за бърз кредит видите ГПР, което е 3-цифрено число, не бързайте да се шокирате.

02. Избор на бърз кредит

В много случаи бързите кредити се оказват скъпи, най-вече и заради огромните такси и глоби, които се начисляват за забава.  Да закъсняваме с вноските не е добра идея (виж по-долу), но на всички ни е ясно, че понякога заради бавене на заплата или по друга причина се налага да поискаме отсрочка от например 5-10 дена.

Тук идват разликите между различните компании за бързи кредити. Някои начисляват еднократно суми за просрочие (напр. 90 лв. след 3-ти ден закъснение), при други лихвата за забава е на дневна база и е в размер на около 0.20-0.60 лв. на ден в зависимост от просрочената сума.

Извод: Прочетете Общите условия и се информирайте за всички такси преди да кандидатствате. Проверете и дали съответната компания има издаден валиден лиценз от БНБ.

03. Какво е най- важното за да бъда одобрен?

Обикновено всички се интересуваме от въпроси като „Какво мислят за за нас другите“, „Смятат ли ни за надежден човек“, „Могат ли да разчитат на нас“. Това интересува също и компаниите за бързи кредити преди да вземат решението за одобрение.

Важно е да знаем, че отговорите на тези въпроси се съдържат в нашето кредитно досие в Централния кредитен регистър на БНБ. На базата на съдържащите се данни относно поведението ни като платец кредитните институции си правят изводи за нашата коректност и способност да спазваме поети (финансови) ангажименти.

Това има пряко последствие и в ежедневието ни. Една положителна кредитна история ни осигурява в бъдеще по-лесен и бърз достъп до нови кредити, и то при по-ниски лихви и в по-големи размери. Обратно, репутация на некоректен клиент ще затрудни изключително или направи дори невъзможно достъпа ни до финансиране от всякакъв вид.

В немалко страни данните от кредитната история се използват и за други цели:

· От работодатели при кандидатстване за работа
· От застрахователи за определяне цената на застрахователната полица
· От наемодатели за проверка надеждността на бъдещия наемател
· От потенциални бизнес партньори преди сключване на важни договори

Макар тези практики засега все още да не са навлезли във България, рано или късно това може да се случи и тогава чистото кредитно досие и перфектната репутация ще се окажат безценен актив.

Като физическо лице имате право да изискате своята справка безплатно веднъж на 12 месеца, като редът, по който става това е подробно описан на сайта на БНБ.

Извод: Информирайте се и се грижете за качеството на Вашата кредитна репутация.

04. Наистина ли са бързи бързите кредити?

Да.

В сравнение със стандартния банков кредит, бързите кредити са наистина доста по-бързи. Това се отнася с пълна сила за тези компании, които предлагат кредити с изцяло онлайн процедура за кандидатстване и одобрение.

Някои от небанковите финансовите институции дори пуснаха на пазара и нови продукти за клиенти с УЕП (Универсален електронен подпис). Характерното за този продукт са бързината, както и по-високите от стандартните суми.

Извод: Онлайн кредитите спестяват време и пари. Направете си УЕП и се възползвайте максимално от предимствата на глобалната мрежа.

За автора: Иван Савов е Директор "Риск Мениджмънт и Анализи" за Зи-Метрикс АД, предлагаща бързи кредити в цялата страна. За повече статии като тази следете блога на CashBox или последвайте CashBox във Facebook.
Свързани теми
Свързани ключови думи