Цветя, рокли, приятели, вкусна храна, торта и танци. Как да не обичате сватбите? Има само една малка подробност, че зад всичко това стоят доста разходи.

Финансовата част е от съществено значение за цялостното изпълнение на сватбения план. Затова експертите в потребителското кредитиране на БНП Париба Лични Финанси съветват първо да решите как ще осигурите бюджета – било то със спестявания, помощ от родителите или специализиран потребителски кредит, и след това да пристъпите към подготовката.

Ето как можете да ограничите разходите по това голямо събитие и същевременно сватбата Ви да е наистина незабравима:

Списъкът с гости

Когато правите бюджета за сватбата, едно от най-големите пера по него са разходите за гостите, ето защо направете списъка, така че да поканите наистина близки приятели и семействата Ви. Това не само ще Ви спести пари, но и ще споделите този специален момент с наистина най-близките си хора.
Помислете си, нужно ли е да поканите бизнес партньорите и колегите от офиса?
Близки ли сте с всичките си братовчеди и далечни роднини, които не сте виждали с години?

Роклята

Сигурно всички жени са си представяли хиляди пъти как би изглеждала идеалната сватбена рокля за тях. Когато тръгнете по магазините обаче, разбирате, че роклите, които се доближават до представата Ви, струват колкото малък употребяван автомобил. Замислете се нужно ли е да давате толкова много пари за дреха, която ще носите само няколко часа?
Има много други възможности, за да се сдобиете с красива рокля, дори и дизайнерска, за доста по-ниска цена, отколкото в булчинския салон. Потърсете в чуждестранните онлайн сайтове, където има много оферти за дизайнерски рокли с до 80% намаление от цената. Друг вариант е да си изберете дизайнерски модел, който да поръчате на доверена шивачка да ушие. Можете да пропуснете воала, който струва почти колкото един официален костюм, а вместо него да сложите бели цветя.

Тържеството

Това наистина е най-голямото перо в сватбения бюджет. За да го намалите, можете да направите сватбата си през деня под формата на коктейл с хапки, ордьоври, сладки, шампанско, вино и торта. Може да бъда организиран в някоя красива градина или защо пък не на плажа. Ако държите все пак на вечерна сватба, вместо 5 степенно меню можете да направите шведска маса. Така ще спестите разходи за допълнителни сервитьори.

Музиката

Вместо да наемате скъп диджей, направете си собствена плейлиста с любими песни и изпълнители. Този метод става все по-популярен, защото двойките могат да избират точно музиката, която искат да чуят, без значение колко алтернативна може да се окаже тя.
Заредете плейлисти за всяка част от сватбата си: предварителна за церемонията, коктейлна част, специални танци, вечеря, танци и т.н. Помолете приятел да бъде водещ и да прави анонсите и поздравите по време на тържеството.
Ако наистина държите на жива музика, помислете да наемете студенти или ученици от музикалното училище. Те също ще се справят толкова добре, колкото и професионална група.

Цветя

Сватбените цветя се оказват голям разход. За да го намалите, можете да ги купите от борсата за цветя – от там пазаруват и всички цветарски магазини. Вместо да давате пари за аранжор можете с помощта на приятелите си да ги подреди във вази по масите. Поръчайте цветята и без да споменавате, че са за сватба, защото понякога това изкуствено увеличава цената им.

Не спестявайте от…

Снимки: Наемете най-добрия фотограф, който можете да си позволите. Снимките остават завинаги, а добрия професионалист ще пресъздаде празника Ви по най-красивия начин. Това е една от най-важните инвестиции, които можете да направите. Не забравяйте, че това е първото голямо събитие за новосъздаденото Ви семейство.

Напитки: Ограничете се до три вида алкохол в зависимост от общите предпочитания на гостите. Заложете на качеството на добра цена. Предложете богато разнообразие от  безалкохолни напитки и вода.

Сватбата е наистина едно важно събитие в живота и когато Ви предстои такава, искате да я направите незабравима не само за Вас, но и за приятелите и семейството Ви. Финансирането както на тържеството, така и на сватбеното пътешествие с кредит, дава възможност на все повече младоженци да разсрочат разхода напред във времето и да се насладят максимално на празника.