Коментар на Десислава Николова, финансов анализатор в MoitePari.bg за БНР.

До 1 февруари догодина банките ще са длъжни да въведат "приемливите" такси по разплащателните сметки, съобщиха за "Хоризонт" от БНБ. Задължението на банките е записано в закон, чийто текстове влязоха в сила. Средният размер на тарифата беше оповестен от Централната банка през октомври.

Социално поносимият размер на таксите по разплащателните сметки трябва да е едновременно под средната стойност за предходната година за цялата система и най-ниската такса, според тарифите по този вид услуги в съответната банка. В момента обаче банките вдигат масово таксите именно по разплащателните сметки, съобщи за "Хоризонт" финансовият експерт от портала "Моите пари" Десислава Николова:

Като такса за поддръжка на разплащателна сметка, която банките, по наши наблюдения, най-често променят – посоката е в увеличение на тези такси.

Разплащателната сметка е сред най-масовите услуги, а въвеждането на приемливи размери на таксите по нея цели всеки да има възможност да си открие такава сметка. Според Николова необходимостта банките да намалят единия вид такси няма да рефлектира върху тези по другите им продукти – например при кредитите:

Банките се опитват всячески да стимулират с изгодни оферти кредитирането и може би това ги въздържа от това да увеличават таксите и комисионните.

Адвокат Валентина Иванова обаче е на противното мнение. Тя дори предупреди, че банките въвеждат и нов вид такси като тази при запорирани сметки:

Събирането на пари от това нещо означава просто, че банката налага такса за извършване на правосъдна дейност, която не е от техните компетенции и печелят на гърба на съдебната система.

Според Иванова не трябва да се събират пари за услуги като извлечение от банкова сметка, защото това е право на клиента.

Целият запис може да чуете във аудио файла по-долу: