теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Бизнес ангели и ваучерна схема за листване на борсата


от Екип MoitePari.bg
0 гласа1333 прочитания

На 16.05 беше проведен форум Business & Finance 4.0, „Бизнес финансиране и достъп до капитали“, организиран от сп. Enterprise и портал Moitepari.bg. Представяме Ви втората част от акцентите от форума.

Милен Иванов, директор на българския филиал на The Founder Institute представи CEO Angels Club (CAC). Той обясни, че това е група от топ мениджъри и предприемачи, които инвестират собствените си пари в стартиращи компании срещу дружествен дял с цел печалба. Членовете на клуба помагат с експертиза, контакти и проактивно менторство, за да увеличат стойността на компанията. Иванов поясни, че CAC търси стартиращи компании (стартапи) на ранен етап, които имат потенциал да порастат бързо. По думите му стартъпите, които се разглеждат са с вече сформиран малък екип (от 2 до 5 души), който има сформирана експертиза в дадена област и продукт, който вече е изкаран на пазара или има готова бета-версия със значим брой потребители.

CEO Angels Club (CAC) обикновено инвестира между 10,000 и 200,000 евро под формата на дялово инвестиране – т.е. клубът не предоставя пари на заем срещу лихва, а придобива собственост във вашата компания при определени условия. Иванов сподели, че ангелите печелят от продажбата на техния дях, така че бизнесът трябва да бъде продаваем.

Намерете най-добрата оферта за бизнес кредит

Веднага след него Радослава Масларска, председател на Българската Асоциация на Лицензираните Инвестиционни Посредници (БАЛИП) презентира как могат българските фирми да се листват на фондовата борса, възползвайки се от консултантска помощ на стойност 50,000 лв чрез специална ваучерна схема. Ползите от публичния статут са достъп до финансиране под формата на капитал и дълг за развитие на бизнеса, по-висока разпознаваемост от партньори – банки, доставчици, клиенти, инвеститори, по-голямо доверие от чуждестранни контрагенти и възможност за осъществяване на придобивания чрез плащания с акции. Освен това бизнесът получава по-висока оценка на бизнеса чрез борсата, в сравнение с директната продажба и има инструмент за привличане на стратегически инвеститор. Не на последно място – има 0% данък върху капиталовата печалба – продавате бизнеса, плащате 0% данък и възможност за стимулиране на ключови служители с допълнителни бонуси в акции. 

Масларска даде и добри примери с най – успешните у нас компании и разказа за пътя към излизане на борсата.

Г-жа Масларска посочи каква е цената (разходите) на една компания за публичността. Това са регулаторно изискване за публикуване на шестмесечни и годишни отчети, препоръчително изготвяне на тримесечни отчети. Разходите към институциите на капиталовия пазар – регулатор, борса, депозитар, които са между 2 000 и 3 000 лв. на година и назначаване на специален служител „Директор за връзка с инвеститорите“, който да се грижи за комуникацията с инвеститори и институции. 

Първата част от акцентите може да научите на този адрес: „Финансиране на малки и средни предприятия“.

Свързани ключови думи