теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Българите не разчитат на финансовите инструменти с висок риск


от Деян Василев
0 гласа3273 прочитания

Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на moitepari.bg, В развитие, 28.01.2019

Икономическата логика не може да обясни напълно увеличените спестявания на домакинствата в банките при почти липсващата възвращаемост. Това каза Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на moitepari.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Гостът направи изказването си по повод на публикувана днес информация, че до края на 2018 г. българските домакинства имат спестявания в банките в размер на 51,53 млрд. лв., което е увеличение от 7,7% на годишна база.

„Хората все още не вярват в алтернативните инструменти – борсови, взаимни фондове. Те все още подхождат много консервативно към спестяванията си. Има голям потенциал и ниша за образоване в тази насока“.

Според Василев би могло да се каже, че увеличените спестявания значат пропуснати ползи за домакинствата.

„Истината е, че всички инструменти, които имат по-висока доходност, имат и по-висока флуктуация. Именно нея хората не могат да приемат“.

Намерете най-добрата оферта за срочен депозит

Гостът посочи, че увеличеният ръст на кредитирането (11,2% на годишна база) се дължи на добрата икономическа конюнктура в последните няколко години, както и на наличието на множество аутсорсинг компании у нас, в които заплатите растат заради недостига на кадри.

„Всичко това успокоява хората. Този растеж е здравословен, строителството също се увеличава, ръстът за 2018 г. е закономерен“.

Василев изрази очаквания за намаление на рисковото кредитиране през 2019 г.

„При едно плавно покачване на лихвите, каквото се очаква, част от хората могат да се затруднят с покриването на кредитите си. Вероятно цените на имотите няма да растат толкова бързо у нас, ще се затегне и отпускането на кредити заради кандидатурата ни за членство в еврозоната“. 

Намерете най-добрата оферта за ипотечен кредит

Вижте целия разговор във видео материала.