Участие на Деян Василев, Изпълнителен директор на MoitePari.bg в предаването "В развитие" по Bloomberg TV.

Банките не са неглижирали потребителското кредитиране, но небанковите институции са изключително проактивни, иновативни и изобретателни в подхода към клиентите и наистина правят така, че човек много лесно и бързо да може да получи одобрение за потребителски кредити. Това каза Деян Василев, изп. директор на MoitePari.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Докато при банките има друго сито - те имат много повече провизиране, повече международни стрестестове. Те са фокусирани преди всичко върху ипотечни и допълнително към потребителски".

"При по-малките кредити, т.нар. бързи кредити, интересно е, че малките суми до заплата, месечните, двумесечни кредити не отбелязват голям ръст. При тях има едно задържане около 300-400 млн. лв. на отпуснатите кредити от нефинансовите институции. Голям ръст бележат по-стандартните, потребителски кредити, 5 000 - 10 000 лева за три до пет-седем години. Това е съвсем различен продукт и заради това, че всички институции имат достъп до централния кредитен регистър, до НОИ, икономиката се развива, хората имат по-добри доходи, това позволява на тези институции да предоставят такава услуга".

Част от банките бягат от тези малки кредити, защото е нужна повече администрация, повече провизии. В много банки стойността за поддържане на тези кредити е по-голяма, заради ниското ниво на автоматизация. А някои банки, които са по-малки, се ориентират към този сегмент, а други, които са по-големи се насочват към стандартния кредитен сегмент, каза гостът.

"Навлизат и платформите за P2P кредитирането. Те идват като утвърдени модели от САЩ, от Западна Европа".

Консолидацията е неизбежна, каза още събеседникът. По думите му пазарът може би няма да расте толкова дълго време с двуцифрени стойности и големите портфолиа ще позволяват различни варианти за поддържане на бизнеса на ниво чрез програми за лоялни клиенти.

Как се намесват чатботовете в сегмента на бързите потребителски кредити и какви са другите иновации, към които е отворен браншът? Какви са предимствата на P2P системите? В кои сегменти има потенциал за навлизане и нови инвестиции? Кои са подводните камъни, за които трябва да се внимава?

Цялото участие може да проследите във видеото по-долу: