Участие на Иван Стойков, Старши финансов анализатор в MoitePari.bg в предаването „Потребителска кошница“ по БНТ 2.

Януари е най-тежкият месец за семейния бюджет. Празниците са подяли спестяванията, особено на потребителите с по-широки пръсти. Големите зимни сметки тепърва ще се плащат, а на вратата чукат и данъците. Изпитанията за домашния портфейл стават много. Какви финансови грешки правим най-често и можем ли да ги избегнем?

Според Иван Стойков първата най-често допускана грешка е при използването на кредитната карта и погасяване на задълженията по картата. Грешка е да се погасява само размера на минималната погасителна вноска. В тези случаи обаче потребителя се лишава от ползване на гратисен период, което означава, че ползваният лимит не може да бъде ползван като безлихвен кредит. В случаите, в които се издължава цялата сума по картата гратисният период си е валиден. Вторият проблем е свързан с това, когато изтече срока на валидност на кредитната карта и издателят може да поиска да бъдат заплатени всички задължения по нея. Когато е плащан само минимума ще се натрупа едно голямо задължение, което трябва да бъде заплатено наведнъж.

Друга често допускана грешка е, че хората често пропускат професионален съвет, когато имат нужда от такъв. 

В България често се избягва инвестирането на средства на фондовия пазар. Насочването на средства към капиталовия пазар е доста слабо познато., а именно този пазар е един от източниците на сравнително висока доходност. 

Какви други грешки допускат потребителите можете да видите във видеото по-долу:Сравнете всички оферти за кредитни карти от банкови институции