Разходът за дрехи може да не е най-големия, който правим през годината, но може да се окаже, че неусетно харчим по няколкостотин лева годишно именно за това. Разбира се, всеки според възможностите си прави по-малки или по-големи разходи за облекло. Може би за хората с по-скромни възможности следващите редове ще бъдат от полза. Ще бъдат от полза и за тези, които обичат пазаруването на дрехи, защото може да се окаже, че някои покупки са ненужни, следователно са направени излишни разходи.

Как могат да се намалят/опитимизират разходите за дрехи? Вероятно първият и най-бърз отговор би бил „Просто не купувайте повече дрехи“. Да, това е вариант, но както добре знаем животът не е статичен. Случва се да напълнеем, да отслабнем, облеклата понякога бързо се износват или остаряват, а работата ни или някой по-специален случай в даден момент ще ни принуди да инвестираме в нашия гардероб. Да не забравяме и децата. Докато растат, дрехите бързо им стават малки, а това налага чести покупки на нови. Какво да правим тогава? Ето няколко съвета:

1. Инвестирайте в малко по-скъпи облекла

Да, инвестиция, защото покупката на маркова дреха коства голям разход за повечето хора, но качеството ще оправдае този разход. Заложете на удобни дрехи, които ще Ви харесат и макар и по-скъпи, те ще се „отплатят“ като ги носите по-дълго време. Винаги, когато можете, избягвайте да купувате евтини дрехи всяка година. Почти сигурно е, че така ще Ви излезе по-скъпо, когато дръпнете чертата на разходите. При децата това може да бъде игнорирано, защото те растат бързо и не е нужно да се купуват толкова скъпи дрехи, които след няколко месеца ще са непотребни. Ще са непотребни, защото ще са скъсани или просто вече малки за тях.

2. Избирайте добре момента, в който да купувате дрехите

Възползвайте се от т.нар. „сезонни намаления“. В общи линии, купувайки дрехи извън съответния сезон може да се спести значителна сума. Понякога намаленията могат да достигнат до 70% от редовната цена, а това за чисто-нова дреха е много добра сделка.

3. Купувайте дрехи, когато са на най-ниска цена

Често това е възможно, когато има обявена разпродажба. Това е популярна практика сред търговците, когато целят да продадат останали количества от дадена стока или просто да увеличат оборота. Следете за разпродажби и внимавайте все пак. Ако в даден момент видите ниска цена на дадена дреха трябва да сте убедени, че това е най-ниската цена. Възможно е в друг ден търговецът да обяви нова, по-ниска цена и така спестеното от Вас може да се окаже по-малко от очакваното. Как да сте сигурни, че цената, която виждате е най-ниската? Няма много начини за това, просто обръщайте внимание на цените върху етикетите. Нерядко всяка актуална цена е залепена върху предходната. Така можете да се ориентирате за икономията, която ще реализирате.

4. Грижете се по-добре за дрехите си

Както е добре известно за вещите, колкото по-добре се грижим за тях, толкова повече време ще ни служат. Дрехите не правят изключение. Изключително неприятно е, когато се окаже, че трябва да купите нова дреха, само защото старата е захабена или проядена от молци. Всичко това е неправилно съхранение на дрехите, съответно предпоставка да изхвърлите иначе нови облекла, за да купите други такива. Решенията да спасите скъпите си облекла не са чак толкова сложни, вярно, някои изискват малко усилия, но пък ще спестите пари. Ще предпазите дрехите от захабяване, ако от време на време ги перете ръчно. Машинното изпиране може да е бързо и удобно, но понякога може да Ви струва скъпо. От молци, неприятни миризми и други влияния на околната среда можете да се предпазите, като съхранявате любимите си дрехи във вакуумиращи се пликове. Тези пликове освен, че ще предпазят дрехите, ще Ви осигурят и повече място в гардероба. Правилното сгъване на дрехите също не е за подценяване. Обърнете внимание на това, защото неправилното сгъване понякога може да предизвика непоправими щети – повреда на тъканите от ципове и копчета, оцветяване от различни метални детайли по дрехите и т.н. Елементарно наглед нещо може да съсипе и най-хубава дреха, което разбира се означава нов разход за замяната й.

5. Уверете се, че дадената дреха Ви трябва, преди да я купите

Преди да се поддадете на импулса за покупка на дреха, която Ви е привлякла вниманието, убедете се, че тя Ви е нужна. Как? Като опитате да я съчетаете с поне 3 от вашите тоалети. Ако дрехата не е възможно да бъде комбинирана с други дрехи, то тя не Ви е нужна. Ще остане в гардероба като една красива вещ, която ще обличате само при определени поводи или само във варианта, в който сте я купили, а той скоро ще Ви омръзне.

6. Бъдете креативни

Не е необходимо гардеробът Ви да прелива от дрехи и да сте похарчили стотици или хиляди левове за тях, за да изглеждате стилно и различно всеки ден. Обръщайте внимание на семплите аксесоари, които могат да бъдат използвани по различни начини. Един шал или вратовръзка, например, могат да бъдат вързани по десетки различни начини. Ако проявите малко творчество и старание, винаги можете да изглеждате отлично само с наличните Ви дрехи. Това със сигурност значително ще облекчи бюджета Ви. Разнообразието може и да се създава, не е нужно да бъде купувано.

7. Купувайте дрехи, които наистина харесвате

Ако закупувате дрехите импулсивно или следвате сляпо модата, в даден момент вероятно ще се разочаровате от похарчените пари и непотребните дрехи в гардероба.