теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Да спестите, докато пазарувате - мисията възможна


1 гласа1633 прочитанияНяколко конкретни действия ще ви помогнат да спестите, докато пазарувате при следващото ви ходене в магазина.

Ето какво съветват специалистите на БНП Париба Лични Финанси, за да пазарувате без да харчите излишно:

Избягвайте емоционалните покупки

В големите супермаркети предлагат всяка седмица различни промоции, оферти и специални отстъпки. Когато отидете, за да се възползвате от тях, обърнете внимание, че те често са поставени на различни места в магазина, така че да го обиколите целия. По този начин виждате и други стоки, които спонтанно можете да решите да купите. И в крайна сметка, когато отидете на касата плащате повече отколкото сте предвидили.
Затова винаги се придържайте към точния си списък с покупки, за да не надвишавате определения си бюджет за пазаруване.

Търсете правилните етикети

Ориентирайте се в многообразието от продукти и гледайте внимателно какво купувате и на каква цена. Практиката е по-скъпите стоки да се позиционират на рафтовете, които се намират на нивото на очите. Добре оглеждайте етикетите с цените и дали отговарят на избрания продукт. Често това недоглеждане „надува“ сметката на касата.

Пазарувайте със списък

Опитайте се да си изградите навика да пазарувате по предварително съставен списък. Това ще ви спести освен време в дълго лутане между рафтовете, но и поне 30-40% от сметката. Освен че няма да харчите излишно, няма и да хвърляте храна. Пазаруването за цяла седмица понякога е доста трудно, защото не винаги можете да прецените какво точно ще ви е необходимо до следващия пазар. За да ви е по-лесно, може да си направите приблизително меню за цялата седмица.

Плащайте хитро

Как предпочитате да плащате покупките си – с карта или в брой?
В днешно време все повече хора пазаруват със своите кредитни карти. За да се възползвате максимално от предимствата й обаче, трябва да имате финансова дисциплина и да знаете как да управлявате бюджета си. Кредитната карта може да е много полезна за вас и вашите лични финанси, ако следите редовно промоциите, свързани с използването й в различните търговски обекти.

Още полезни съвети за спестяване, изгодно пазаруване и пътуване, и управление на личните ви финанси,  можете да научите в блога на БНП Париба Лични Финанси.

Свързани теми