теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Депозитите растат, въпреки ниските лихви. Има ли алтернатива?


от Десислава Николова
0 гласа4522 прочитания

Инвестиционни посредници също отчитат ръст на спестовните застраховки и взаимните фондове

Коментар на Десислава Николова, Финансов анализатор от MoitePari.bg за Новините на БТВ

Въпреки близките до нулата лихви, българинът продължава да пести на депозит и парите на влог растат, показват данните на БНБ.

Инвестиционни посредници също отчитат ръст на спестовните застраховки и взаимните фондове.

Парите на депозит в банките у нас са над 43 млрд. лева, показват данните на централната банка в края на юли.Това означава 7% повече от миналата година.

Увеличението е факт, въпреки че лихвите продължават да вървят надолу и вече се въртят около нулата.Финансови анализатори изчисляват, че за миналата година доходността от влог е била около 1%, а инвестицията в застраховка или пенсионен фонд е носила до 3%, но преди начисляване на такси.

Най-голяма възвръщаемост е имало от инвестицията в имот с цел даване под наем.Според много потребители лихвите са твърде ниски и обезсмислят депозита, но решението дали да се инвестира в нещо по-рисково, но с по-висока доходност е индивидуално.

Експерти отчитат, че все повече хора инвестират в спестовна застраховка „Живот“ или във взаимни фондове, но те не са алтернатива на депозита.

Влогът дава гаранция, инвестицията във взаимни фондове е с по-добра доходност, а застраховката „Живот“ предлага много добра комбинация, обобщава Явор Ачев, мениджър на инвестиционни фондове.

Инвестиционните посредници отчитат ръст от над 10 на сто при тези продукти – има планове с месечно участие по-малко от 50 лева. Резултатите при тях обаче идват след по-дълъг период от време.

Вижте повече във видеото:


Консултантите на MoitePariConsult могат да отговорят на вашите допълнителни въпроси относно зacтpaxoвĸитe "Живот" със спестовен характер. Попълните заявка за консултация или изпратете имейл на consult @ moitepari . bg.


ЗАЯВКА ЗА КОНСУЛТАЦИЯMoitePariConsult е новата консултантската услуга на фирма „Моите Пари“, с фокус върху личното финансово планиране за важните решения в живота на клиентите. MoitePariConsult е естествено продължение на мисията на финансовия портал MoitePari.bg.

Сравнете всички оферти за срочни депозити