теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Депозитът - съхранява, но не увеличава стойността на парите


от Десислава Николова
2 гласа2413 прочитания

Депозитът като средство за съхранение, а не увеличение стойността на парите

Участие на Десислава Николова, финансов анализатор от MoitePari.bg в предаването „Потребителска кошница“ по БНТ 2.

Не, това не е първоаприлска шега! Лихвите по депозитите падат, а потребителите продължават да чупят рекорди с нови вложения. Парите на домакинствата в банките вече са за почти 43 млрд. лв. Само през февруари сме внесли близо 7% повече спестявания отколкото през януари. За какво пестим като за последно и има ли риск зарази ниските лихви да излезем „на червено“ с депозита си?

Десислава Николова сподели, че по отношение на парите си българинът е крайно консервативен. Ниските лихви по депозити и ръстът на привлечени средства в банковата система е показателен за това. Средната лихва по банков депозит е около 1%, което е близко до нулата, но все още доходността не е отрицателна. Прогнозите са, че лихвите по спестявания ще продължат да се понижават. Въпросът не е в това дали лихвите ще станат отрицателни или не. Въпросът е в това, че от няколко месеца наблюдаваме тенденция банките да увеличават таксите, които граждани и домакинства плащат на банкови институции. Те намаляват допълнително доходността, която може да се извлече. При безсрочните депозити обаче доходността вероятността доходността да е отрицателна е по-голяма, заради таксите по тях. Обобщено доходността при спестовни сметки е отрицателна, но все още не е при срочните депозити. 

Лошото е, че хората свикнаха с високите лихви по депозити. Лихви от 7 и 8%, които наблюдавахме преди години не са естествено явление. В теорията на финансите лихвата по депозит в най-добрия случай покрива темпа на инфлация. Депозитът не трябва да се гледа като начин за увеличаване стойността на парите. Депозитът е начин за съхраняване на парите, но не и за увеличаване на тяхната стойност.

Целият репортаж може да изгледате по-долу:


Сравнете всички оферти за срочни депозити