теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Детски влог или застраховка


от Десислава Николова
0 гласа3890 прочитания

Предаването „Потребителската кошница“ на БНТ 2, съвместно с MoitePari.bg стартира кампания по повод месеца на спестовността.

Във второто интервю участие взе Десислава Николова, финансов анализатор в MoitePari.bg. Тя ще изложи накратко най-популярните инвестиции за деца, както и каква доходност носят те.

Изгодно ли е днес да правим детски спестовен влог? Кога детето може да използва спестените във влога пари?

При всички случаи детският депозит е по-популярен от детската застраховка. Той има обаче специфични моменти. Всеки, който реши да открие такъв депозит, трябва да бъде наясно, че средствата не могат да бъдат теглени до навършване на пълнолетие на детето. 

Като цяло все по-малко банки предлагат такива спестовни продукти, в момента 4-5 са банките, които предлагат детски депозит. Доходността варира и е между 2 и 3%. 

Изгодна ли е детската застраховка?

При застраховките положителното е, че има и застрахователния елемент, като могат да се добавят и допълнителни покрития – злополука, допълнителна защита на детето и др. 

Разчетите на една от големите застрахователни компании показват, че ако направим застраховка на 5 годишно дете и внасяме всеки месец по 40 лева, то след 13 години, когато детето навърши пълнолетие и може да се възползва от сумата, доходността за целия период е малко над 1000 лева. Няма застрахователна компания, която да гарантира размера на доходността. Примерите, които ще ви дадат застрахователите за доходност са на база изминал период и постигната годишна доходност, но никой не може да я гарантира. Доходността по детската застраховка рядко надвишава 3%. 

Целият репортаж можете да изгледате във видео файла по-долу:


Предаването на БНТ2 „Потребителската кошница“ и финансовият портал MoitePari.bg отново Ви канят да се включите в нашия конкурс, като отговорите на въпросите в анкетата. 

В анкетата можете да участвате тук: http://moiteparibg.polldaddy.com/s/savings2016

Свързани ключови думи