Интервю с Иван Стойков от MoitePari.bg за Сутрешния блок на Bulgaria On Air

Гарантира ли добре законът правата на потребителите, които теглят банков заем, налага ли се затягане на нормативната регулация, как да стане това и какъв ще е ефектът?

В сферата на финансите управляващите готвят доста промени и ги гласуват много бързо, защото знаем, че в Парламента е доста облекчена процедурата при лиспата на опозиция. Положителна или рискована е тази тендеция според вас?

Не винаги бързите решения дават бърз резултат, а и не винаги бързият резулат е добър. Когато се вземат решения, които засягат голяма група хора или обществото като цяло, то тогава и дискусиите трябва да са по-широки и да се разглеждат повече варианти. Специално във финансовата сфера, когато знаем, че от пари са зависими всички по един или друг начин, то тогава решенията трябва да са доста по-добре обмислени и да не се вземат прибързано.

Необходимо ли е затягане на регулацията в банковия сектор от гледна точка на по-доброто гарантиране правата на потребителя?

В момента има регулация, която гарантира правата на потребителите, това е например Закона за потребителския кредит, в който се посочват различните изисквания към банките, когато предлагат кредит.

Там бяха направени някои промени, които облекчиха още повече потребителите.

Последните промени, които бяха направени са по-скоро козметични, т.е. не са променили драстично същността на закона и не дават по-голяма защита на клиента.

Пълното интервю с Иван Стойков от MoitePari.bg може да видите тук.