теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Енергийната борса ще утвърди пазарния принцип в определянето на цените на тока


от Екип MoitePari.bg
18 гласа2618 прочитания

Интервю на Момчил Лалев от "Моите Пари", излъчено в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

В сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR, анализатора от "Моите Пари" - Момчил Лалев обясни за нуждата от създаването на електроенергийната борса.

При въвеждането на електроенергийната борса в България, цените на тока ще се определят единствено на пазарен принцип т. е. единствено от търсенето и предлагането. Лалев обясни също и каква ще бъде ролята на балансиращите групи. Бяха маркирани и основните предимства и недостатъци за потребителите от въвеждането на либерализацията на енергийния пазар.

Анализаторът обясни също и клаузата от „3-ти енергиен пакет на ЕС“ за защита на така наречените "уязвими потребители" от изключване при забавяне плащанията на сметки на снабдяването с ток.

На въпроса - "Ще се повиши ли цената на електроенергията при въвеждането либерализацията на енергийния пазар?" анализатора отговори, че "Не може да се прогнозира с точност! Въпреки, че опита на другите държави, въвели либерализацията на енергийния пазар, дава основание на енергийните експерти да смятат, че след въвеждането на схемата в нашата страна, цената ще е по-висока в сравнение със сегашната цена, това не е задължително да се случи и у нас."

Анализаторът изрази увереност, че с оглед на конкурентната среда, която ще се създаде при въвеждането на либерализацията на енергийния пазар, качеството на услугите неминуемо ще се повиши. Това е така, понеже всеки доставчик ще се бори за пазарен дял и съответно за повече потребители, които да са доволни от качеството на обслужване.

*Цялото интервю с Момчил Лалев от "Моите Пари" можете да видите тук.