теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

ЕВРОСТАТ: Българите - рекодьори по спестовност


0 гласа1512 прочитания

Сънародниците ни заделят 5% от дохода си

Коментар на Десислава Николова, финансов анализатор в MoitePari.bg за новините на Нова ТВ.

Българите стават все по-спестовни. Изводът е на европейската статистика. Оказва се, че България е поставила рекорд по заделяне на средства за последните 18 години.Евростат отчита, че средно българите заделят 5% от дохода си. И това е най-големият дял, откакто се измерва този показател в Евросъюза.Според данни на финансови анализатори обаче, една трета от българите не могат да заделят нищо. А 7 процента се канят да започнат да спестяват, въпреки че в момента нямат заделени пари.

Все пак тези, които правят разчет на семейния бюджет, най-често планират разходите си за година напред. А близо една четвърт от хората не планират финансите си въобще. 

Според Десислава Николова "българинът е черноглед и в голяма степен предпазлив. Това е и причина той да предпочита да държи всички спестявания в депозит, а не да инвестира една част от тях.".

Експертите напомнят за важно правило при разпределяне на парите: "10-30-60" (10% спестяване, 30% за удоволствия и 60% за преживяване). 

Според Росица Вартоник "управлението на личните финанси въобще не трябва да прилича на строга диета, защото когато се поставим в много стриктна финансова дисциплина, ще ни писне.".

Гледайте повече във видеото.Свързани ключови думи