теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Факторът човешка грешка лишава хората от застрахователни обезщетения


от Екип MoitePari.bg
18 гласа2988 прочитания

Интервю на Момчил Лалев, финансов анализатор в "Моите Пари", излъчено в предаването "Преди всички" на "БНР"

В последните дни се съобщава за назряващ скандал със застрахователните компании, тъй като техни представители спират да застраховат имоти в близост до реки и язовири.

Според Румен Гълъбинов - застрахователен експерт - председател на Сдружение "Инициатива за национална програма за управрление на катастрофични рискове" собствениците и стопаните на водните имоти трябва да имат "обща гражданска отговорност". За да може всеки, който има съдебен иск към тях - да бъде удовлетворен, каза той в предаването "Преди всички". А застрахователният пул ще бъде фонд, в който всички ние, собственици на жилища, солидарно ще събираме малки вноски и този фонд ще може да служи за изплащане на такъв вид олбезщетение като наводнението, което се случи.

Гълъбинов каза още, че след трагичните събития има засилен интерес към имуществените застраховки, с включени рискове "природни бедствия". Това и преди се е случвало, като краткотрайна тенденция, след известно време отшумява и не оказва съществено влияние за общото застрахователно проникване от гледна точка на застраховките, свързани с имуществото. В случая се касае по-скоро за една паническа кампания, каза Румен Гълъбинов. Поради фактора "човешка грешка" при застрахователното събитие хората не могат да претендират за обезщетение.

Според финансовия анализатор от сайта "Моите Пари" Момчил Лалев има два варианта за решаване на проблема - или в този фонд да се внася такава вноска, която в последствие да покрива, извън фиска, тези евентуални бедствия, или със законодателна промяна задължително да бъде включен рискът в стандартните имуществени полици срещу такива бедствия.

*Цялото интервю с Момчил Лалев от "Моите Пари" можете да чуете тук.