Управлението на парите не се преподава в училище. Когато става дума за пари, е по-добре да научите децата си да се учат от грешките на другите хора, отколкото да допускат свои. Тези няколко съвета могат да Ви помогнат.

1. Стимулирайте детето си да учи в университет

Нужно е да обърнете сериозно внимание относно постъпването детето Ви в университет. Това е сериозна инвестиция, както за Вас, така и за детето Ви. Ако Вие не сте в състояние да го подпомогнете финансово, вероятно бъдещият студент ще трябва да потърси заем. Един от вариантите е т.нар.
"студентски кредит" Разгледайте всички оферти на банките за студентски кредити.

Вие знаете, че е значително по-лесно да бъде завършено висшето образование, когато човек е млад, отколкото когато той има вече дом, семейство и произтичащите от това отговорности. Научете на това и Вашето дете и го стимулирайте с това, че неговите потенциални доходи ще се увеличат с уличаването на квалификацията му.

2. Помогнете на детето да си постави цели

Всеки един от нас е роден с определени умения и физически възможности. Трябва да сте наясно с тези умения, които отличават детето Ви от останалите. Покажете му ги, нека и то да ги знае. Помогнете му да си избере кариера, която му дава възможност да изпъкнат точно тези умения, които го отличават от останалите. Разбира се, че с времето кариерата му може да се промени, заедно с желания му. На първо време, обаче, го насочете към област, която го кара да се чувства комфортно.

3. Научете детето си да планира пенсионирането си възможно най-рано

Има работодатели, които осигуряват допълнително служителите си в допълнителен доброволен пенсионен фонд, като част от социален пакет. Хубаво е да научите Вашето дете да не разчита на това, защото това са хубавите изключения. В повечето случаи лицето трябва да се осигурява в такъв фонд само и да правите вноските си за собствена сметка. Още в ранна възраст разяснете това на детето си и след време то ще Ви бъде благодарно, когато разбере, че е било правилно. Научете Вашето дете, че заделянето на средства в ранна възраст ще му помогне да е финансово обезпечено на старини.

Разбира се, колкото повече печели, толкова повече може да си позволи да заделя. Посъветвайте го да заделя средства за старини не по-малко от 7% от доходите си в началото, като му препоръчате да ги увеличава всяка година, докато техния размер не достигне до 15% годишно.

4. Определете стойност на парите

Научете Вашето дете да прави разлика между ценните и не чак толкова ценните неща. Обяснете му, че парите не купуват щастие, но пък създават удобство и комфорт. Просто го научете да разбира кое си струва и кое не. Дайте му прост пример на сметка колко време е нужно да работите, за да направите конкретната покупка. В сметката включете и други разходи като например наем/вноска по кредит, по колата, както и средствата за пенсионния фонд, които е добре да се отделят и т.н. Научете Вашето дете да помни, че всяка покупка представлява компромис и, че решенията трябва да се вземат разумно. Така детето постепенно ще започне да отсява важното от маловажното, да цени стойността на парите, а след време и да ги управлява правилно.

5. Кредитните карти трябва да се използват разумно

Лесно се харчат пари чрез пластиката, но после се връщат трудно. Вашето дете рано или късно ще се сблъска с удобствата на картата и самочувствието за пари в джоба. Тук е момента да подготвите Вашето дете за тези изкушения и да му обясните, че кредитната карта трябва да се използва отговорно. Наблегнете на това, че то ще трябва да разчита на бъдещите си приходи, за да заплати днешните покупки с кредитната карта.

Тук можете да сравните оферти за кредитни карти. Сравнение на над 240 оферти от 20 банкови и небанкови институции


6. Подгответе детето си за неочакваното

Още преди да започне работа, подгответе детето си, че понякога невсичко протича гладко. Подгответе детето си, че може да се случи да загуби работата си не по негова вина. За тези събития е добре да обясните на детето си, че е хубаво да отделя средства във фонд за спешни нужди. Най-лесния начин да направи това е като отделя част от всяка заплата за този фонд. Тези средства трябва да са лесно достъпни, затова е препоръчително да ги отделя в
спестовна сметка Сравнение на над 60 оферти за спестовни сметки от 27 банки
 или просто в разплащателна. Посъветвайте детето си да използва тези пари само за спешни случаи.