теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Финансовият анализатор Иван Стойков: Отпадането на СОФИБОР не доведе до сътресения


от Иван Стойков
0 гласа1009 прочитания

Репортаж на Марта Младенова за предаването ''12+3''

От 1 юли Българската народна банка спря да изчислява пазарния индекс СОФИБОР, с който са обвързани голяма част от кредитите в лева. Още преди промяната да влезе в сила имаше опасения, че това ще даде възможност за нечестно преизчисляване на лихвите или за увеличаването им.

От 2014 година банките са задължени да формират лихвите по отпуснатите кредити чрез референтен лихвен процент плюс надбавка. Именно тогава СОФИБОР стана основа за образуването на цената на заемите при около 85 % от кредитите в лева. Преди премахването му, пазарният индекс се формираше чрез осреднена стойност на реалните банкови сделки, а целта му беше да покаже колко плащат банките, за да си набавят пари, припомня финансовият анализатор от портала "Моите пари" Иван Стойков: "Неговата основа идея е да се използват средните лихви по депозитите на банковия пазар."

Намерете най-добрата оферта за ипотечен кредит

"Имаше банки, които всъщност не предприеха никакви промени, защото една част от тях никога не са използвали СОФИБОР като пазарен индекс, а например основния лихвен процент на БНБ. Те продължиха да си използват този показател. Имаше други банки, които пък тепърва го приеха и с него замениха СОФИБОР", така Стойков обобщи случилото се след първи юли. Какво се случи с реалната лихва по кредитите:

"За стари клиенти, които са имали кредит, базиран на СОФИБОР, също не са настъпили промени. За нови клиенти банките, в основната си част, са си запазили лихвените нива, които са били актуални преди един месец и ние не наблюдаваме някакво раздвижване - нито кой знае колко в посока нагоре, нито пък в посока надолу в лихвените нива. Нищо нетипично не се случи, което да не е характерно за летните месеци, когато банките са по-слабо активни. Така че това преминаване от СОФИБОР към друг пазарен индекс за момента върви плавно, без някакви сътресения. Вероятно някъде ще има корекции в резултат на тези промени, но те няма да са толкова фрапиращи, че да кажем: "Тук се случи нещо по-критично или тук стана нещо толкова драматично".

Намерете най-добрата оферта за потребителски кредит

Независимо какъв е пазарният индекс, той се променя спрямо случващото се на пазара - т.е. ако има общо поевтиняване на ресурса, който банките привличат - за индивидуалните клиенти това означава влогове и депозити, индексът е надолу и цената на кредита е ниска. Когато ситуацията се промени, независимо кой пазарен индекс се използва за изчисляването на лихвите по кредитите, те ще поскъпнат. 

Още по темата чуйте от звуковия файл.