теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Фондът, ние или инвеститорите ще изплащат депозитите в КТБ?


от Иван Стойков
5 гласа2363 прочитания

Автор: Иван Стойков, финансов анализатор, www.MoitePari.bg

Както добре знаем БНБ предложи депозитите от КТБ да бъдат прехвърлени към банка Креди Агрикол България (придобита съвсем скоро от КТБ). За да се удовлетворят интересите на депозантите, според БНБ, ще са необходими около 3.7 млрд. лв. Осигуряването на тази сума трябва да стане със средствата във Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ) и чрез емитиране на нов дълг, който да допълни недостига.

Само това ли е вариант?

Ако КТБ ще бъде обявена в несъстоятелност, тогава би следвало да се постъпи според правилата, които се прилагат от ФГВБ в такива случаи. Това означава гаранция само на депозитите до 100 000 евро. Разбира се опоненти и противници на тази мярка веднага се появиха, но това е съвсем логично. Съвсем разбираемо е всеки депозирал голяма сума (над 100 000 евро) в банката, да желае да не загуби нищо от нея.

Ако ще бъдат изплащани всички депозити, в пълния им размер, това може да се окаже не чак толкова непосилна задача, важното е да има диалог и да се работи в тази посока. А посоката е оздравяване на банката. Необходимо ли е държавата да извади всички 2 млрд. лв. от ФГВБ и допълнително да увеличи дълга с още толкова. Въпросът би бил риторичен, ако заявената готовност на един от основните акционери на банката, оманският държавен фонд, да оздрави банката, беше разгледана по-сериозно и беше приета. Това към този момент не е направено, а и да е, не се вижда резултат.

Накратко ситуацията бихме могли да я поставим и така:

- КТБ затваря врати и се покриват депозити само до 100 000 евро. Това поне е практиката по закон в такива случаи или,
- Дава се шанс на акционерите да оздравят банката. Така всички биха получили каквото им дължи банката, без ограничения. Дори и да се наложи държавна подкрепа, тя би била значително по-малка и по-лесно осъществима. В случай с друга банка, видяхме че е възможно.

Обсъжданите опции в момента са комбинация от две възможни алтернативи, като както изглежда се взема най-лошото от тях – от една страна се използват всички пари от ФГВБ (както при фалит на банка), от друга страна оздравяване на банката като се увеличи дълга на държавата. Този дълг, обаче, би могъл да се избегне, ако се даде шанс на акционерите да оздравят банката, а държавната намеса да бъде сведена до минимум.
Свързани ключови думи