теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Хората теглят кредити без да мислят за последиците


0 гласа2194 прочитания

Участие на Деян Василев, управител на MoitePari.bg в предаването "Директно" на телевизия Bulgaria On Air

"Лошите кредити са около 10% за потребителски и около 14 за ипотечните кредити, необслужвани над 6 месеца, което вече е много сериозно. Тази статистика по време на кризата и бума беше стигнала и до 20% необсужвани кредити. Така че тя спада постепенно през годините, но явно България през бума 2007 - 2008 г. стигна до задлъжняване и хора свикнаха да теглят кредити без да мислят много за последствията. Също така финансиращите институции, и банките, и небанковите институции, предвид високата ликвидност, която има през годините, разхлабват стандартите, особено за потребиелските кредити, бързите кредити. Има клиенти с по 20-25 бързи кредита, които излизат в ЦКР", поясни г-н Василев.

Tой отново припомни, че е добре всеки да отделя по 10 процента от дохода си всеки месец за т.нар. авариен - пари за черни дни. В България обаче много малко хора го правят.

Зорница Димитрова от Асоциацията на колекторите агенции припомни, че всеки длъжник, който се крие оскъпява с всеки изминал ден дълга си. Ключът към успеха и това да не се изпада в големи задължения е всеки да си направи сметка между  разход и приход за месеца.

Вижте цялото предаване тук: