теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

И тази година 8% данък върху лихвата


от Екип MoitePari.bg
2 гласа6455 прочитания

Само за няколко години данъкът върху лихвите по депозити претърпя множество корекции. Първоначално беше засегнат размера на данъчната ставка, а впоследствие и самата база. Всичките тези обсъждания и промени още повече объркаха хората, които имат депозити. Напоследък все по-често получаваме запитвания от потребители, които понастоящем не са наясно с точния размер на този данък. Ето какво е състоянието в момента според нашите наблюдения и опит:

Възникване на данъка върху лихвата по депозит 

Данъчната ставка от 10% влезе в сила от 1 януари 2013 г. с промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Това беше и началния момент, от който лихвите по срочни депозити започнаха да се облагат. Промяната беше предложена в края на 2012 г. Първоначално заложеният приход в бюджета беше в размер на 120 млн. лв. В този първоначален вариант извън обхвата на данъчното облагане бяха безсрочните депозити. 

Такава беше ситуацията до края на 2013 г., когато законът отново беше променен. Промените влязоха в сила от началото на 2014 г. и предвиждаха този данък да намалява с 2 пункта всяка година. Πpи тaзи cxeмa, в paмĸитe нa 5 г. дaнъĸът тpябвaшe дa cтaнe oтнoвo 0%, pecп. пpeз 2016 г., т.e. ceгa, тpябвaшe дa e 4%. B ĸpaя нa 2014 г. HC peши дa зaпaзи paзмepa нa дaнъĸa, ĸoйтo тoгaвa бeшe 8% и тaĸa пpeз 2015 г. данъчната ставка не се промени вмecтo да намалее до 6%. През изминалата година не се взе решение за нова корекция в размера на данъчната ставка за 2016 г. Така тя се запази на 8%, поне засега.

Друга важна промяна, която влезе в сила от началото на 2015 г. беше разширяването на данъчната база, като на данъчно облагане вече подлежи и дохода от лихва по безсрочни депозити и сметки.

По последни данни на Министерство на финансите  към края на септември 2015 г. постъпленията от окончателния данък върху приходите от лихви по депозити на физическите лица са в размер на 40,6 млн. лв., 40,2 % от годишния разчет.

Сравнете всички оферти за срочни депозити

Свързани ключови думи