теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Идеи как да намалим разходите за банкови такси


от Десислава Николова
4 гласа3004 прочитания

Интернет банкирането е една от най-иновативните банкови услуги на 21-и век. То набира все по-голяма популярност и освен, че представлява голямо удобство за ползващите тази услуга потребители, спестява и пари. В настоящия материал ще разгледаме няколко начина, чрез които използвайки онлайн банкирането, можете да спестите пари.

Спестява време

В съвременния динамичен свят изразът „Времето е пари“ е особено актуален. Онлайн банкирането спестява времето, необходимо за физическият престои в банката. Действително времето, прекарано в една банка обикновено не е толкова дълго. Страхът от това, че ще трябва да чакате на опашка, за да разговаряте с касиера или пък, че самото шофиране до банката ще отнеме време, в крайна сметка са достатъчни извинения да се отложи посещение в банката. С онлайн банкирането можете да се грижите за Вашите финанси, докато сте на лаптопа си. С цел постигане на по-голямо удобство за своите клиенти все повече банки започват да предлагат и мобилно интернет банкиране. 

По-ниски такси 

Според резултатите от проведено от MoitePari.bg проучване 35% от потребителите, които ползват услугата „Онлайн банкиране“ заявяват, че при извършване на преводи заплащат по-ниски такси, отколкото при посещение на място в клон на банката. При заплащане на битови сметки анкетираните заплащат такса от 0 до 0,49 лв. При нареждане на вътрешнобанков превод таксата пък е от 0 до 0,90 лв. , а при междубанков – тя е от 0,90 до 1,29 лв.

Друга услуга, от която могат да бъдат спестени разходи за такси е проверка на баланс по сметка. Според проведеното от нас проучване потребителите, който ползват услугата онлайн банкиране  заявяват, че предимно следят  наличности по сметките си. Честотата на тази операция е голяма, като респондентите следят наличности всеки ден. Това спестява един немалък разход всеки месец, който може да бъде инвестиран в далеч по-забавни и интересни неща. 

Денонощният достъп до банковите сметки също така предоставя възможност на клиентите да проверяват баланси, както и да плащат сметки в извън работно време.

Онлайн банкирането е услуга, при която банките могат да предложат по-ниски такси , тъй като самите те заплащат по-ниски режийни разходи. Най-голямата полза за клиентите е сравнително по-ниската цена на предоставяните услуги. Това се дължи на факта, че разходите за изграждане, поддържане на клонова мрежа и персонал са изключително високи. С онлайн банкирането част от тези разходи се спестяват от където идват и по-ниските такси за основни банкови операции

По-висока лихва по депозит

Все повече банки вече предлагат по-атрактивни лихвени нива ако клиентът им открие депозит онлайн. На фона на среда, в която доходността е така желана, по-високата лихва помага да постигнете своите цели по-бързо и без излишен риск. 

Избягване на просрочия

В ерата на онлайн банкирането и мобилните приложения банките изпращат на клиентите си сигнали, с които им напомнят, за да избегнат закъснели плащания. Системите на някои от банките притежават функцията „Календар на плащанията“, чрез която  всеки може да планира по-добре обичайните си месечни задължения. Заплащането на тези задължения вече е възможно само с няколко клика на мишката, без да е нужно да губите време в обикаляне на различни банки. 

Можете да се включите в дискусията в нашия форум, като споделите Вашите идеи и предложения по темата: http://bit.ly/2ffgdia
Свързани ключови думи