теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Има направления, в които правителството и банките могат да работят, за подобряване на лихвите в България - коментар на г-н Деян Василев от МОИТЕ ПАРИ за радио Хоризонт тази сутрин


от Деян Василев
2 гласа4335 прочитания

Автор: Яна Боянова, БНР ХоризонтВчера стана ясно, че правителството е помолило банките да започнат да намаляват лихвите. Има ли вече условия в България за подобряване на лихвената картина? Чуйте коментар на г-н Деян Василев от МОИТЕ ПАРИ за радио Хоризонт тази сутрин.

В предаването „Преди всички” г-н Василев определи изказвания като това на премиера  като "знакови, защото имат възможност да повлияят на пазарни нива". Според Василев, премиерът е избрал подходящ момент, защото правителството си е свършило "домашното по бюджетната дисциплина и подобряване на макроикономическата ситуация в страната". Използва се момент с пазарна и икономическа логика лихвите да тръгнат надолу, тъй като разходите на фирмите и домакинствата за лихви намаляват разходи за друго потребление, отбеляза Василев. Ако няма сътресения, лихвите ще падат плавно, прогнозират от "Моите пари".

Има направления, в които правителството и банките могат да работят по подобряване на лихвената картина в България, посочи Деян Василев. За пример той даде лихвите и по депозитите, и по кредитите в съседните Румъния и Турция, които са по-ниски.

Оценката на риска на българската икономика отива надолу, а това индиректно влияе върху нивото на лихвите, така членът на УС на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян коментира призива на премиера банките да свалят лихвите. Става дума за молба, съвет и пожелание, каза Хампарцумян.  По думите му, правителството не само призовава, но има и действия, които създават условия това да се случи. Очакванията са да се работи в по-стабилна среда и търсенето на кредити да расте.

Ако лошите кредити се увеличат рязко, съществува проблем по-скоро за самата институция, отколкото за системата, която е добре организирана и може да се защити, уточни Левон Хампарцумян.

По отношение на идеята за Златен регистър за ДДС за ускорено връщане на данъка на изрядните фирми и данъкоплатци, банкерът Левон Хампарцумян каза, че е "крайно време целият български народ да не бъде третиран като съставен от престъпници, а да се поощрят добрите и да се накажат лошите."

Свързани ключови думи