теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Инвестиция и защита по модерен начин


от Екип MoitePari.bg
3 гласа5289 прочитания

Когато говорим за спестовни продукти, няма как да не отбележим, че макар и бавно, и у нас започват да навлизат все повече нови и модерни инвестиционни решения, които имат осезаемо присъствие и дял в по-развитите държави. 

Традиционно българинът има два-три основни начина да спестява или инвестира:
– Първият и най-масов е в банкови депозити. Те винаги са били сигурно убежище и лесен и познат вариант за натрупване на средства. Доказателство за това е, че в момента в банките има над 40 млрд. лева депозити на физически лица. 
–Притежание на собствен имот. Това масово се приема за форма на инвестиция, а не за типично спестяване. Целта е имотът с времето да увеличи стойността си, друг е въпросът, дали ще донесе наистина реална добра доходност.
– Схеми за бързо забогатяване (често пирамидални), като има достатъчно много примери за това. Много хора Обикновено се подлъгват от нереално високи обещания за доходност и в повечето случаи липсва реален продукт или услуга. Условието е да се участва с големи суми и да се привличат други хора, които също да го правят.
Появяват се постоянно и нови виртуални продукти, като криптовалути, участие в различни нови социални мрежи, казина и т.н. 

Част от хората решиха да инвестират в злато, в различни валути, в скъпоценни камъни, а някои дори да играят на фондовата или стокова борса. Огромната популярност и медийно отразяване на всевъзможни лотарии, тото и игри на късмета също започват да придобиват впечатляващи размери, особено сред по-бедната прослойка от населението.

На фона на всичко това, остават леко в сянка, някои от най-добрите и доказани форми на спестяване, инвестиране и натрупване на капитал, като спестовните застраховки "Живот", допълнителното пенсионно осигуряване, застраховките "Живот, свързани с инвестиционен фонд". Тези продукти все още не успяват да достигнат популярността и значителното присъствие, което имат в по-развитите държави. Нещо повече, те дори не се доближават до нивата в близки до нас пазари, като Словения, Хърватска, Словакия, Чехия, Полша, Унгария. Това се дължи до голяма степен и на манталитета и традициите на нашия пазар, на икономическите предпоставки, на начина на предлагане, на по-дългия времеви хоризонт и т.н.

Всичко това доведе до необходимостта да се създадат нови продукти, които да са по-гъвкави и да отговарят на потребностите и нуждите на пазара. Именно такъв тип инвестиционни продукти вече има и у нас. Какво е по-характерното при тях?

Новите инвестиционни продукти

1.Емитенти са обикновено реномирани финансово-инвестиционни компании
-Закупува се определен пакет дялове от компании в дадена индустрия (това включва кошница с много на брой компании в определен сектор), която е стабилна и с постоянен ръст. Практикува се също покупка на пакет дялове от водещи компании от по-развитите пазари и икономики, които може да са в различни сфери, но всяка или повечето от тях са с доказана история и постоянни ръстове през последните години. 
-Може да са също и микс от различни фондове в бързо растящи и развиващи се пазари.
-Друг тип компании и фондове, в зависимост от специфичното търсене и склонността към риск.

2.За разлика от повечето инвестиционни продукти, при които може текущо да се закупуват дялове и то за произволен период от време, при този нов тип продукти се закупува еднократно определен дял от цялата емисия и обикновено периода на емисията е с фиксиран срок около 10 г. 

3.Срокът в който може да се закупуват дялове, обикновено, е кратък – около 30 дни, след което емисията приключва и няма възможност да се закупуват повече дялове от нея, освен ако не се пусне повторна емисия. В зависимост от търсенето и интереса на пазара може да се очаква пускане на друг подобен продукт със сходни характеристики.

4.При някои продукти е включена и гаранция за главницата. Това е голямо практическо и психологическо предимство. При лош период на световните пазари и при по-продължителни и тежки кризи, може да се наблюдава и отрицателна доходност при доста от стандартните инвестиционни продукти. Ако тази отрицателна доходност съвпадне с периода на изтичане на продукта, клиентите биха реализирали загуба, докато при продукт с гаранция на главницата това не е така. Клиентът би получил обратно реално инвестираната от него сума, без да претърпи загуби.

5.Към всичко това се прибавя и добра доходност – обикновено 2-5 пъти над доходността по депозити.

6.Има възможност да се включи и определена защита – в случай на фатален край с клиента, неговите близки биха получили сериозно допълнително обезщетение, както и самите средства (дялове) закупени от клиента с натрупаната доходност върху тях.

7.Може да се продадат (изкупят обратно от компанията) дяловете по всяко време, с 3% такса, която може да не се отрази на сумата, в случай, че е реализирана подобна или по-висока доходност до момента на прекратяването на инвестицията.

8.Нисък праг на участие – обикновено е около 1000 евро, което е значително по-ниска сума, отколкото, ако човек реши самостоятелно да инвестира в дадени фондове.

9.Данъчни облекчения – могат да се ползват данъчни облекчения и с платената сума на инвестицията да се намали данъчната основа на лицата.

10.Инвестираните суми по този продукт са несеквестируеми.

Най-хубавото е, че вече всеки може да се възползва от предимствата на подобен продукт. Различното при него е, че може да се закупи само в определен фиксиран период от време, след което емисията изтича и може да няма друга такава. В момента има продукт, който се предлага до 30.12.2016 г. и с който може да се ползват данъчни преференции за 2016 г. Продуктът е в една от най-стабилно и динамично развиващите се индустрии и е със 100% гарантирана номинална стойност на инвестираната сума. Минималната сума е 1000 евро, срокът е 10 г.

Koнcyлтaнтитe нa MoitePariConsult мoгaт дa oтгoвopят нa вaшитe дoпълнитeлни въпpocи oтнocнo Инвестиционните продукти. Πoпълнитe зaявĸa зa ĸoнcyлтaция или изпpaтeтe имeйл нa consult@moitepari.bg. 


MoitePariConsult e нoвaтa ĸoнcyлтaнтcĸa ycлyгa нa фиpмa „Moитe Πapи“, c фoĸyc въpxy личнoтo финaнcoвo плaниpaнe зa вaжнитe peшeния в живoтa нa ĸлиeнтитe. MoitePariConsult e ecтecтвeнo пpoдължeниe нa миcиятa нa финaнcoвия пopтaл MoitePari.bg.