теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Измененията, които ще засегнат бизнеса на пенсионните фондове


от Деян Василев
0 гласа2944 прочитания

Участие на Деян Василев, управител на moitepari.bg, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV

Едно от основните изменения, които ще засегнат бизнеса на пенсионните фондове, е транспонирането на евродиректива за пенсионното осигуряване с добри практики за защита на инвеститорите, в случая на пенсионерите, по-добро управление на дружествата и повече прозрачност. Това каза Деян Василев, управител на moitepari.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Той посочи, че се въвеждат редица правила за следене на инвестиции в свързани лица или в холдинги, така че да има ограничение какво едно пенсионно дружество може да направи.

„Вторият аспект е свързан с това, че нашето законодателство за универсалните пенсионни фондове досега не регламентира какво става, когато хората започнат да се пенсионират. От 2000 г. насам се събират по 5% от заплатата на всяко осигурявано лице и се трупат едни пари, които понастоящем достигат близо 10 млрд. лева, събрани в универсални пенсионни фондове, втория стълб на системата. Как точно от 2021 г. първите пенсионери със собствени партиди ще могат да разполагат с парите си по време на пенсия и как ще се унаследяват, е въпрос за милиарди. И през последните месеци следим много усилен дебат“.

Той посочи, че държавата, в лицето на Министерството на финансите и НОИ, се опитва да направи така, че при пенсиониране човек да има право на пожизнена пенсия от втория стълб.

„Държавата иска това, защото държавната пенсия не е достатъчна. С втория стълб, ако се въведе задължителна пожизнена пенсия, нашите сметки показват, че хората могат да очакват допълнителни 200-300 лева. Партидите, които при пенсия човек може да натрупа с тези 5%, са някъде между 70-80- хил. лева средно от осигуряването. Разбира се, пенсионните дружества искат да има по-голяма свобода – човек да избира като се пенсионира дали да изтегли половината сума, за да живее по-добре първите години и т.н.“.

Според него възможностите, с които ще разполагат пенсионерите, са много голямата промяна, с която не бива да се спекулира и да се подходи много отговорно, за да бъдат хората информирани.

„Средната продължителност на живота се увеличава. И ако през първите години се изхарчат парите, няма да има за след 85-тата година например. Ако хората не са предвидливи и ако чакат само държавата да им реши проблемите, това е рецепта за бедност. Колкото и законът да е съвършен, трябва и нашите навици да ни предразполагат към спестовност“.

Вижте повече във видеото.

Свързани ключови думи