теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Живот на кредит: България е пета в Европа по лоши заеми


от Десислава Николова
0 гласа2728 прочитания

Десислава Николова, финансов анализатор в портала MoitePari.bg съветва сумата на всички задължения за месеца да не надвишават 40% от нетния месечен доход.

Средно лошите кредити на Стария континент се движат около 4%.

Бълария на челно място в Европа по лоши кредити. Това показва работен доклад на Европейската комисия. Само необслужваните потребителски заеми са за над 800 милиона лева, към края на 2017 г.  Към тази сума, трябва да добавим и 1 млрд. лева необслужвани ипотеки. Къде сме на картата на Европа?

Намерете най-добрата оферта за бърз кредит

Средно лошите кредите на Стария континент се движат около 4%, у нас статистиката показва три пъти повече. За да не се стига до задънена улица, финсистите имат едно "златно правило"- правете каквото искате, теглете колкото искате, но месечните ви задължения не бива да надхвърлят 40% от чистия доход. Тоест, ако вземем за пример средната работна заплата - 1064 лв., тоест вноската към банката не бива да е по-висока от 333 лв.„Винаги да се оставя буфер. Размерът на всички задължения за кредити, лизинги да не надвишава 40% от нетния доход. Това е максимално допустимата горна граница на задлъжнялост”, коментира Десислава Николова, финансов анализатор.

По данни на Европейската комисия, около 12 на сто от всички заеми у нас попадат в графата - лоши или необслужвани.

Можете да изгледате репортажа във видеото.