теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Как да действаме в случай на пътно - транспортно произшествие?


от Екип MoitePari.bg
61 гласа5567 прочитания

Със сигурност на никой няма да му бъде приятно, в случай че стане участник в пътно - транспортно произшествие, но ако все пак това се случи е добре да сте подготвени как да действате особено, ако имате валидна застраховка и държите да Ви изплатят пълния размер на застрахователното обезщетение. Ето няколко съвета, които неминуемо трябва да следвате:

 1. В случай на ПТП: Сте задължени да окажете помощ на пострадалите, ако има такива и да обозначите мястото на местопроизшествието, като включите аварийните светлини и поставите предупредителен светлоотразителен триъгълник. Трябва незабавно да уведомите органите на КАТ на тел. 112, освен в случаите, когато при ПТП-то няма пострадали т.е. причинени само материални щети, които не възпрепятстват движението на МПС на собствен ход и в случай че с другия водач постигнете споразумение относно обстоятелствата за настъпването на ПТП-то и подпишете доброволно двустранен констативен протокол за произшествието. За да е валиден този протокол трябва да са налице и следните допълнителни условия - в ПТП-то да участват само две пътни превозни средства, да няма увредено друго имущество, освен двете участвали превозни средства, също така и двамата водачи, участващи в ПТП-то, да не са употребили алкохол или други упойващи вещества.

Тук е моментът да позвъните на дежурните телефони на застрахователната компания, в която е сключена застраховката Ви. След влизане в сила на двустранните констативни протоколи една немалка част от застрахователите въведоха такива горещи телефони, с цел предпазване от злоупотреби.

На тези телефони ще получите указания за действие и ще бъдат изпратени мобилни групи, които ще регистрират щетите. В случай, че не направите това е възможно и твърде вероятно застрахователя да откаже изплащане на обезщетение.

 2. В случай че вината за ПТП-то е Ваша: След като бъде съставен двустранният констативен протокол за събитието трябва да го заверите в РПУ на МВР, в района, на което е настъпило ПТП. Трябва да уведомите писмено Вашия застраховател за настъпилото събитие и при съставен двустранен констативен протокол да представите автомобила си за оглед от представители на застрахователя.

     В случай че разполагате единствено със задължителна застраховкаГражданска отговорност” обезщетение не се полага. Това е застраховка, чрез която се застрахова Вашата отговорност, спрямо трети лица. Именно те са в правото си да бъдат възмездени. Това е причината, поради която се сключва доброволната застраховка „Авто-каско” на МПС. При нея имате право да се обърнете за изплащане на обезщетение към компанията, в която е сключена застраховката, независимо от това, че вината за ПТП-то е Ваша.
Полезно е също да знаете, че този, на който сте причинили някакви вреди има правото да се обърне и към съда за възмездяване, въпреки че имате сключена застраховка.

 3. В случай че вината за ПТП-то е на другия участник: Задължително проверете в полицата му кой е неговия застраховател по „Гражданска отговорност”, вярно ли е отразен номера на полицата, валидна ли е към датата на събитието, платена ли е застрахователната премия, както и с какъв краен срок е стикерът, залепен на предното стъкло на автомобила му. След прибирането Ви от местопроизшествието се свържете във възможно най-кратък срок със застрахователя на виновния водач и уговорете дата и час за оглед на Вашия автомобил за извършване на оценка на причинените щети.

 В случай че виновният водач за ПТП-то няма действаща застраховка „Гражданска отговорностпротокол за събитието трябва да изисквате да се състави от органите на КАТ или от органите на досъдебното производство. С изготвения документ, трябва да се обърнете към представители на „Гаранционния фонд” за оценка и изплащане на причинените Ви щети.

 4. В случай че при ПТП-то има пострадали лица: Изтеглете пострадалите извън опасната зона на местопроизшествието и им окажете първа помощ. Уведомете незабавно на тел. 112 "Бърза помощ" и органите на Полицията за създалата се ситуация. Останете на мястото на произшествието и изчакайте пристигането на представител на МВР или на следствието, вземете мерки за безопасността на движението. Не премествайте превозното средство, ако то не пречи на движението, не променяйте състоянието му до идването на представител на МВР освен, ако с него е необходимо да превози до здравното заведение пострадалите, след което сте задължени веднага да се върнете на мястото на произшествието. Вземете мерки следите от ПТП-то да бъдат запазени до тяхното описване от компетентните служби.
 
 Тук е мястото да изброим случаите, при които е задължително да се уведомят органите на Полицията – когато при ПТП-то има загинал или ранен човек, образувало се е задръстване, в ПТП-то участва МПС с опасен товар или товар, който се е разпилял на пътното платно, в произшествието участва пътно превозно средство с чуждестранна регистрация, има съмнение, че един от участниците е употребил алкохол или друго упойващо средство или няма право да управлява МПС, между участниците в произшествието има разногласие относно обстоятелствата, свързани с настъпването на ПТП-то, едно от моторните превозни средства не може да се движи на собствен ход или има повреда, при която закона забранява движение (спирачна система, кормилна уредба, ходова част, изтичане на гориво).

 Застраховката, която е добре да имате, в случай че има пострадали лица при ПТП-то е "Злополука на лицата в МПС". Предмет на тази застраховка са здравето, животът и телесната цялост на пътниците и водача в превозните средства. Тя гарантира на собственика на автомобила, че ще обезщети пътниците в автомобила, в случай че по време на движение или при слизане и качване в МПС, някой от пътниците претърпят неимуществена щета.

 Когато всеки ден четем и слушаме новини за поредната катастрофа на пътя  трябва не само да „чукаме на дърво”, но и да предприемаме необходимите мерки, за избягване на подобни неприятни инциденти. Шофирането със съобразена скорост, без употреба на алкохол и спазването на правилата за движение по пътищата, не само ще Ви спестят глобите от органите на КАТ, но и ще Ви предпазят от попадане в подобни опасни ситуации.

 И ако все пак, колкото и да внимаваме на пътя произшествието стане факт, то тогава неприятните емоции могат да бъдат с една по-малко, в случай че имаме валидна застраховка и има на кого да разчитаме за покриването на възникналите щети.


Автор: Момчил Лалев
Анализатор потребителски финанси
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg

Свързани теми
Свързани ключови думи